سیاست و جامعه

فرقهگرایی و شبهفدرالیسم؛ خانهٔ پوشالی کردستان عراق
اقلیم کردستان عراق عملا در دست فرقههایی قرار دارد که هر کدام ناحیهای را کنترل میکند. رشد و موفقیت نواحی مختلف بدون روابط حزبی ممکن نیست. فقر، نبود فرصت، و سرکوب آزادی بیان و تجمعات از مشخصههای این نواحیست…

چگونه وارثان ماندلا آرمانهای او را پایمال کردند
نخبگان آفریقای جنوبی، یادگار ماندلا را پایمال کردهاند. کنگرهٔ ملی آفریقا دیگر بر دل و جان مردم حکومت نمیکند. فرهنگ و رفتار کنگرهٔ ملی با آن حزبی که کشور را به سمتِ آزادی رهبری کرد، هیچ سنخیتی ندارد…

دموکراسی یا شبهدموکراسی؛ مسئله این است
شبهدموکراسیْ دموکراسی نیست؛ دشمنِ دموکراسی و حقوقبشر است. در ایران هم هر شتر-گاو-پلنگی که به جای دموکراسیِ واقعی به مردم تحمیل شود، به سرنوشتی مشابه بقیهٔ ممالکِ استبدادی دچار میشود: هر چیزی میشود غیر از دموکراسیِ واقعی…

آیا اسرائیل میتواند آمریکا را به درگیری با ایران بکشاند؟
دولت بایدن ظاهرا از تنشافزاییِ اسرائیل علیه ایران حمایت میکند؛ حرکتی که ممکن است آمریکا را در جنگ جدیدی در خاورمیانه درگیر کند؛ جنگی که هیچ کس آن را نمیخواهد…

ایران-عربستان؛ صلح با شرایط چین
آیا احیای ظاهرا ناگهانی روابط دیپلماتیک ایران و عربستان میتواند پیامآور عصر تازهای از دیپلماسی و تنشپرهیزی در خاورمیانه باشد؟ یا اینکه توهمی بیش نیست؟

سرکوب جنسیتی ادامه دارد. آیا تحریم نهادهای مربوطه فایدهای دارد؟
تحریم هدفمندِ شورای عالی انقلاب فرهنگی حتی اگر بینقص اجرا شود، سرکوب جنسیتی را خاتمه نمیدهد. ولی همانطور که برخی دولتها درک کردهاند، ارزش نمادین آن مهم است، و فواید محدود این کار، ارزش تلاشش را دارد…

نفوذ در رژیم وحشت
خامنهای از یک چیز خیلی میترسد و آن هم حملهٔ اسرائیل است. او تهدیدات نتانیاهو را جدی میگیرد و میداند که اسرائیل برتری نظامی دارد. از نگاه او، کشتن یهودیانْ جلوگیری از حمله اسرائیل را آسانتر میکند…

فساد خامنهای؛ پاشنهٔ آشیل رژیم
اگر میتوان داراییهای دشمنانِ فاسد را، هنگام سرنگونی یا بروز جنگ مسدود کرد، چرا پیشدستانه این کار را نکرد؟ همانطور که دولت آمریکا در مورد مافیای روسیه و دوستان پوتین نشان داد، اختیار قانونی برای مسدودسازی عوایدِ فساد را دارد…

عاملِ وحدت یا مایهٔ تفرقه؟
پهلویستها میخواهند از جنبش دموکراسیخواهی ایران همچون سکوی بازگشت به قدرت استفاده کنند؛ آن هم با تاکیدِ کاذب بر یکپارچگی و تهدیدِ تجزیهطلبی که اثری مخرّب بر جنبش دموکراسی ایران خواهد داشت…

سندرومِ بدیلتراشی
با تبلیغ رسانهای و شانتاژ در شبکههای اجتماعی نمیتوان بدیل جعل کرد. روحیهٔ شخصیتپرستانه، ضددموکراتیک و ارتجاعیِ حامیان سلطنت، تهدیدی علیه شکلگیری دموکراسی واقعی در ایران است…

تنش با آذربایجان: پارانویای پرمنفعت برای رژیم ایران
ادعای مداخلهٔ خارجی راهی ساده برای مقصر جلوه دادن دیگران و جلب حمایت داخلی و در نهایتْ خاموش کردنِ اعتراضاتِ مردمی است. بر این اساس، افزایش تنش با کشورهای همسایه، نوعی «سوپاپ اطمینان» برای تخلیهٔ تنش داخلی است…

۲۰۲۳: سال افزایش تنش با ایران
حتی در زمان بروز تنشهای شدید، آمریکا به تاسیسات موشکی، پهپادی، اتمی، یا نظامی در داخل ایران حمله نکرده است. ولی مقامات آمریکایی همیشه گفتهاند که برای پاسخ به تهدیدات احتمالی از سوی ایران، تمام گزینهها روی میز است…

سکوت غربیها در برابر زنستیزیِ طالبانیْ شرمآور است
مترقیان غربی از انتقاد از استبداد اسلامی اکراه دارند. چهطور بدون انتقاد از اسلام میتوان رژیمهای افغانستان و ایران را محکوم کرد؟ غیرممکن است بدون آنکه اسلام را زیر سوال ببری، علیه زنستیزیِ طالبان یا حجاب اجباری در ایران حرف بزنی…

ائتلاف اپوزیسیون دشوار است، اما ضروری
همبستگی شخصیتهای اپوزیسیون، اساسا محصول همان نوع اتحادی است که در داخل کشور شاهد هستیم. اینجا فصل مشترکْ مطالبهٔ تغییر رژیم در ایران به شیوهٔ مسالمتآمیز و تاسیس آیندهای دموکراتیک برای موزاییک رنگارنگ ملت ایران است…