ادبیات، فلسفه، سیاست

سیاست و جامعه

هرج‌ومرج نوین؛ دوقطبی جهانی جدید

ما شاهد یک دوقطبی تازه از قدرت‌های مخالف در آرایشی جدید هستیم. جنگی بین نظام‌های ارزشیِ بزرگ که هرچند از میان فرهنگ‌های ملی و سنت‌های قدیمی ظاهر می‌شود، اساسا منشأ مدرن و پست‌مدرن دارد…

چرا آمریکا با سوسیالیسم دشمن است؟

سوالی که ورنر سومبارت جامعه‌شناس آلمانی در ۱۹۰۶ مطرح کرد، در سراسر قرن بیستم موضوعیت خود را حفظ کرد. چرا سیاست چپ‌گرا، چه در داخل آمریکا چه در خارج، از سوی واشنگتن تکفیر می‌شود؟

فرار بزرگ کیسینجر

چرا هنری کیسینجر به رغم سابقهٔ هولناک و طولانی‌اش کماکان در میان طبقهٔ سیاسی و رسانه‌های بزرگ و نهادهای مهم فرهنگی و آکادمیک چهره‌ای محترم باقی ماند؟

چه زمانی امپراتوریْ امپراتوری نیست؟

نبردهای ایدئولوژیک بین‌المللی قرن ۲۱م به تعیین جایگاه کشورها نسبت به امپراتوری‌ها و میراث آن‌ها خواهد انجامید. قدرت‌های جهان سخت تلاش می‌کنند تا معنای حاکمیت‌شان را تعریف کنند…

سازمان بسیج اساتید؛ مامور «تطهیر» دانشگاه و اجرای «انقلاب فرهنگی سوم»

سازمان بسیج اساتید به نیابت از سپاه، در حال اجرای «انقلاب فرهنگی سوم» در دانشگاه‌های سراسر کشور است. پروژه‌ای که به تعلیق و اخراج و دستگیری استادان و دانشجویان منتقد یا غیرخودی منجر شده…

سون تزو و هنر مشهور شدن

سون تزو و کتابِ «هنر جنگ»، در غربْ مرادف با استراتژی است. اما این کتاب در واقع یک مولف مشخص نداشت، و تفاسیری که در غرب به او منسوب است عمدتا بر اساس یک تفسیر انگلیسی-آمریکایی مدرن است…

اوکراین؛ جنگ منجمد؟

در مقایسه با سال گذشته، امسال اراضی اندکی دست به دست شد، ولی کماکان زدوخوردها جان هزاران تن را از هر دو طرف گرفته است. اما نتیجهٔ نبردهای فرسایشی و نارضایت‌بخش از این دست، به صدر اخبار راه پیدا نمی‌کند…

در کرملین چه می‌پزند؟ معجونی از پروپاگاندا و پارانویا

سمّ در سیاستِ روسیه تاریخی طولانی دارد. از راسپوتین تا پوتین، روسیه با کارد و چنگالْ امپراتوری ساخت. غذا می‌تواند مرگبار باشد اما راه‌های دیگری برای استفاده از غذا به عنوانِ ابزار فریب وجود دارد. چون غذا می‌تواند دروغ هم بگوید…

جنگ‌های نظم نوین جهانی

وقتی پای تاسیس یک نظم جهانیِ بدیل به میان می‌آید، محیطِ پرمنازعهٔ جاریِ جهان می‌تواند بسیار به نفع چین باشد. هر چه باشد، جنگ بود که به ظهور نظم جهانی به رهبری آمریکا و نهادهایی که آن را حمایت می‌کنند کمک کرد…

الکسی ناوالنی؛ مخالف سیاسی ناخواسته

روزی روزگاری، الکسی ناوالنی می‌خواست سیاست‌مداری معمولی در کشوری معمولی باشد. اما حالا این خیالی باطل است، و او برخلاف میلش سرانجام پذیرفته که جزو اپوزیسیون رژیم حاکم روسیه است…

انقلاب مهسای ایران؛ یک سال بعد

برخی از اصحابِ رژیم امیدوارند بتوانند از پهلویست‌ها به عنوان نقشهٔ جایگزین استفاده کنند. یعنی وقتی رژیم به آستانهٔ سقوط رسید، با استفاده از پهلویست‌ها رضا پهلوی را شاه کنند و در عوضْ امتیازاتِ خود را حفظ کنند…