سیاست و جامعه

قدرت نرم بعد از اوکراین
آثار قدرت نرم در سیاستِ بینالملل معمولا آهسته و غیرمستقیم است. آثار بمب و گلوله را بلافاصله میتوانیم ببینیم، ولی جاذبهٔ ارزشها و فرهنگ شاید فقط در بلندمدت قابل مشاهده باشد. و غفلت از این امر، اشتباهی بزرگ است…

تقابل فرافرهنگ و فروفرهنگ؛ چگونه نخبگان جنگ توییتر را باختند
وقتی ایلان ماسک از آزادی بیان در توییتر حرف میزند، در واقع منظورش این است که «توییتر بیشازحد به نفع نخبگان عمل میکرد؛ ولی من این کار را نمیکنم». ولی این به معنای آزادیِ بیانِ بیشتر نیست، بلکه صرفا به معنای…

جنگ دنیاها؛ جنگ ارزشها
ذهنیت غرب از «نظم جهانی مبتنیبر حقوق بشر» حالا با «جهان روسی» کرملین تصادم کرده: روسیهٔ پوتین خود را یک نیروی ضد-گلوبالیسم جلوه میدهد که هنوز مایل و قادر به حفظ ارزشهاییست که در غربِ «منحط» از بین رفته…

در باب مصلحتپردازی؛ آیا دروغگویی رهبران برای مصلحت عمومی قابل توجیه است؟
آیا دروغ مصلحتی موجه است؟ در سنت فلسفی غرب که متاثر از متفکران متقدم مسیحیست، پاسخ این سوال منفی است. ولی در قرن پانزدهم جووانی پونتانو متفکر و سیاستمدار اهل ناپل این سنت را شکست…

دموکراسی؛ هویت سیاسی نوین
هویتی مشترک در دموکراسیها در حال شکلگیری است. سیاستِ «خاک و خون» که بر اساس هویتی نفاقافکن شکل گرفت، حالا با یک هویتِ سیاسیِ متعالی بر اساس ارزشهای آزادیخواهانه از جمله آزادی و کرامت و حقوق بشر روبهروست…

شکست جنبشهای مسالمتآمیز در افغانستان؛ خشونتپرهیزان زیر سایهٔ خشونتپردازان
فعالان صلحطلبِ پشتون همواره در مقابله با ظلم حکومتی و اشغال نظامی و افراطگرایی اسلامی، و برای تغییر سیاسی تلاش کردهاند، ولی در پاکستان و افغانستان هنوز خشونتپردازان دستبالا را دارند و فاتح میدان هستند…

آیا زنان میتوانند زمینهساز انقلابی تازه در ایران باشند؟
برخلاف گذشته، گروههای اپوزیسیون ایرانی چه در داخل و خارج از ایران با پذیرش فرهنگ دموکراتیک، در حال همفکری با هم دربارهٔ یک بدیل جدی برای جمهوری اسلامی هستند، و در این کارزار زنان نقشی محوری به عهده گرفتهاند…

مزد مماشات با دیکتاتورها
مماشات و خشنودسازیِ سلطهطلبان فقط باعث گستاختر شدن آنها میشود. امتیازدادن به دیکتاتورها موقتی نیست، و هیچوقت صلح پایدار حاصل نخواهد کرد…

آیا میتوان سرنوشت افغانستان را تغییر داد؟
تا وقتی نظام سیاسی پایداری در کشور نباشد و تهدید جنگ داخلی وجود داشته باشد، نمیشود تحصیل دختران را در مکاتب تامین کرد. و اگر اقتصادِ کشور احیاء نشود، مساعدت خارجی مشکلات کشور را حل نخواهد کرد…

جعل تاریخ: زمینهساز تعرض به آن
در تئوری، تاریخ مجموعِ همهٔ رویدادهای تابهحال اتفاقافتاده است؛ اما در عمل، ممکن است داستانی باشد که ما برای خودمان و دیگران میسازیم تا اقدامات امروزمان را توجیه کنیم…

چرا پوتین بازنده جنگ اوکراین است؟
رویای پوتین برای احیای امپراتوری روسیه بر اساس این دروغ بوده که اوکراین ملتی واقعی نیست. متاسفانه این جنگ شاید طولانی باشد، ولی دیگر ثابت شده که اوکراین ملتی واقعیست و اوکراینیها مردمی با هویت واقعی هستند…

عربستان در مسیر «جداسازی» دین از سیاست
رهبران عربستان از مدتها پیش سعی کردهاند بهشکلی آگاهانه و تدریجی، نقش کاذب مذهب را از قدرت سیاسی جدا کنند؛ و حالا دیگر پادشاهی عربستان نیاز ندارد به یک ایدئولوژی توخالی پایبند باشد…

چرخهٔ نفرتپراکنی، خشونت و بحران: چه میبایست و میتوان کرد؟
پدیدههای اجتماعی پیچیده و چندلایهاند و سرشت پیچیدهٔ تاریخی، سیاسی، ساختاری، فرهنگی و گفتمانی دارند. راهحل یافتن برای چنین مشکلات هم به این سادگیها نیست. اما، پیچیدگی بحران، مسئولیت عملی و اخلاقی ما در…

ادبیات به مثابه سلاح ایدئولوژیک
رژیم عقیدتی از ژرفاندیشی انسان میترسد، و تعجبی ندارد که تحت این گونه رژیمها، بهترین نویسندگان دگراندیش هستند. ادبیاتْ سلاحِ حکومتهای ایدئولوژیک است که در دستانِ «درست» و در جهتِ «درست» نشانه گرفته میشود…