ادبیات، فلسفه، سیاست

سیاست و جامعه

چرا کرملین زحمت انتخابات تقلبی را به خود می‌دهد؟

همه می دانند که انتخابات روسیه ساختگی‌ست. اما دیکتاتورها هیچ‌وقت احساس امنیت نمی‌کنند و پوتین خیال می‌کند می‌تواند با یک انتخابات جعلی به رفقایش نشان دهد که او هنوز کنترل اوضاع را در دست دارد…

هرج‌ومرج نوین؛ دوقطبی جهانی جدید

ما شاهد یک دوقطبی تازه از قدرت‌های مخالف در آرایشی جدید هستیم. جنگی بین نظام‌های ارزشیِ بزرگ که هرچند از میان فرهنگ‌های ملی و سنت‌های قدیمی ظاهر می‌شود، اساسا منشأ مدرن و پست‌مدرن دارد…

ایران-عربستان؛ صلح با شرایط چین

آیا احیای ظاهرا ناگهانی روابط دیپلماتیک ایران و عربستان می‌تواند پیام‌آور عصر تازه‌ای از دیپلماسی و تنش‌پرهیزی در خاورمیانه باشد؟ یا این‌که توهمی بیش نیست؟

سرکوب جنسیتی ادامه دارد. آیا تحریم نهادهای مربوطه فایده‌ای دارد؟

تحریم هدفمندِ شورای عالی انقلاب فرهنگی حتی اگر بی‌نقص اجرا شود، سرکوب جنسیتی را خاتمه نمی‌دهد. ولی همان‌طور که برخی دولت‌ها درک کرده‌اند، ارزش نمادین آن مهم است، و فواید محدود این کار، ارزش تلاشش را دارد…

نفوذ در رژیم وحشت

خامنه‌ای از یک چیز خیلی می‌ترسد و آن هم حملهٔ اسرائیل است. او تهدیدات نتانیاهو را جدی می‌گیرد و می‌داند که اسرائیل برتری نظامی دارد. از نگاه او، کشتن یهودیانْ جلوگیری از حمله اسرائیل را آسان‌تر می‌کند…

فساد خامنه‌ای؛ پاشنهٔ آشیل رژیم

اگر می‌توان دارایی‌های دشمنانِ فاسد را، هنگام سرنگونی یا بروز جنگ مسدود کرد، چرا پیش‌دستانه این کار را نکرد؟ همان‌طور که دولت آمریکا در مورد مافیای روسیه و دوستان پوتین نشان داد، اختیار قانونی برای مسدودسازی عوایدِ فساد را دارد…

عاملِ وحدت یا مایهٔ تفرقه؟

پهلویست‌ها می‌خواهند از جنبش دموکراسی‌خواهی ایران همچون سکوی بازگشت به قدرت استفاده کنند؛ آن هم با تاکیدِ کاذب بر یکپارچگی و تهدیدِ تجزیه‌طلبی که اثری مخرّب بر جنبش دموکراسی ایران خواهد داشت…

سندرومِ بدیل‌تراشی

با تبلیغ رسانه‌ای و شانتاژ در شبکه‌های اجتماعی نمی‌توان بدیل جعل کرد. روحیهٔ شخصیت‌پرستانه، ضددموکراتیک و ارتجاعیِ حامیان سلطنت، تهدیدی علیه شکل‌گیری دموکراسی واقعی در ایران است…

تنش با آذربایجان: پارانویای پرمنفعت برای رژیم ایران

ادعای مداخلهٔ خارجی راهی ساده برای مقصر جلوه دادن دیگران و جلب حمایت داخلی و در نهایتْ خاموش کردنِ اعتراضاتِ مردمی است. بر این اساس، افزایش تنش با کشورهای همسایه، نوعی «سوپاپ اطمینان» برای تخلیهٔ تنش داخلی است…

۲۰۲۳: سال افزایش تنش با ایران

حتی در زمان بروز تنش‌های شدید، آمریکا به تاسیسات موشکی، پهپادی، اتمی، یا نظامی در داخل ایران حمله نکرده است. ولی مقامات آمریکایی همیشه گفته‌اند که برای پاسخ به تهدیدات احتمالی از سوی ایران، تمام گزینه‌ها روی میز است…

سکوت غربی‌ها در برابر زن‌ستیزیِ طالبانیْ شرم‌آور است

مترقیان غربی از انتقاد از استبداد اسلامی اکراه دارند. چه‌طور بدون انتقاد از اسلام می‌توان رژیم‌های افغانستان و ایران را محکوم کرد؟ غیرممکن است بدون آن‌که اسلام را زیر سوال ببری، علیه زن‌ستیزیِ طالبان یا حجاب اجباری در ایران حرف بزنی…

دیکتاتور دیوانه نیست؛ درنده است

روانی یا مریض نشان دادنِ پوتین منجر به مرگ او یا تسریع صلح نمی‌شود. توسل به این‌گونه تحریفات برای مبارزه با روسیه مفید واقع نمی‌شود. مبارزه با امپریالیسمِ روسی باید تلاشی جهانی باشد…

جنبش‌های خشونت‌پرهیز چگونه موفق می‌شوند؟

اعتراض شیوه‌ای حیاتی از مشارکت سیاسی است. اما جامعه باید در هنرِ اعتراض کردن مهارت پیدا کند. باید از موفقیت‌ها و شکست‌های جنبش‌های گذشته آموخت؛ از تاکتیک‌ها و متدهای آن‌ها، و از عزم آن‌ها برای فراگیر بودن…