هنر و فرهنگ

وحشی، گستاخ، تغییرناپذیر
زمان تصرف افغانستان به دست طالبان، بسیاری از ناظران سادهلوحانه وعدههای گروه مبنی بر اتخاذ میانهروی را باور کردند. اما از ابتدا هم معلوم بود که این غیرممکن است. چون شیوهٔ بقای طالبان با هر گونه آزادی در تضاد است…

دوست یا دشمن؛ جنگ بر سر سگها
کشتار انبوهِ حیواناتْ ابزاری مهم برای کنترل شیوع بیماریهای حیوانی بوده، و کشتارِ گزینشی همواره شیوهای متعارف برای کنترل بسیاری از امراض دامی بوده است. اما یک جهانبینی جدید به مخالفت با این شیوه پرداخته است…

جنگیدن به سبکِ روسها
مردم عادی روسیه، با فشار نیروی کامل امنیتیِ حکومتْ روی گردنشان، قادر به اعتراض انبوه به جنگ اوکراین نیستند. ولی شواهدِ مقاومتِ پنهان علیه روایتِ کرملین از جنگ را همه جا میتوان یافت…

اسلامگرایان، مترصد بازگشت به قدرت
بعد از قیامهای موسوم به «بهار عربی»، دیدگاه کلی غرب این بود که اسلامگرایان تصمیم گرفتهاند در جوامع بازتر و دموکراتیک وارد قدرت شوند. مثل تقریبا هر چیز دیگری در این ده سال، این تصور هم غلط از آب در آمد…

مردسالاری در ایران نمرده است
سلطه بر زنان، به دین و مذهبیون محدود نمیشود. زنستیزی نه فقط از سوی طرفداران رژیم اسلامی، که از سوی مردان و زنانِ سکولارِ شاهدوست هم ترویج میشود. در نظام عقیدتیِ قرونوسطاییِ اینها، زنِ مستقلْ جلف و هرزه است…

روحیهٔ پیروزی؛ ارادهٔ جنگیدن
ملتها چگونه در جنگ پیروزها میشوند؟ استراتژی بهتر، قدرت آتش برتر، و عزم رهبران، همهٔ اینها اهمیتی کلیدی دارند. اما یک عنصر حیاتیست که خیلی مواقع نادیده گرفته میشود. گرچه شاید امری ناملموس باشد…

میراث گاندی؛ پر از انتقاد، اما پرمصرف
از نظر نیروهای سکولار، گاندی نمایندهٔ هندوستان خیالی گذشته است، اما برای دولت فعلی هند، او فقط رهبر استقلال هند از مستعمرهٔ انگلیس نیست، بلکه ابزاری برای توجیه وجههٔ بینالمللی حکومت است…

«عنکبوت مقدس» و نقش تجربههای شخصی
«عنکبوت مقدس» در زمانی منتشر شد که رژیم ایران در پی جان باختن مهسا امینی در بازداشتگاه گشت ارشاد، با بزرگترین اعتراضات تاریخ خود روبهرو شده بود. فیلمی که از قضاء زنستیزی و مردسالاری را زیر ذرهبین میبرد…

قدرت تصویر؛ ابزار نیرومند فعالان زن ایرانی
تصاویر اعتراضات ایران بسیار نیرومند و گیراست؛ بهخصوص آنکه عناصر فراوانی از نافرمانی را در خود دارد. استفادهٔ زنانِ ایران از تصاویر برای اعتراض به سرکوب جنسیتی رژیم ایران پیشینهای دارد که الهامبخش امروز است…

خشونت علیه زنان: داستان بیپایان در ایران
در جمهوری اسلامیْ خشونت علیه زنان در خانه نهادینه میشود و در جامعه منعکس میشود. اما این خشونت فقط جسمانی نبوده است، بلکه اجتماعی، حقوقی، و اقتصادی هم بوده است. این فرهنگیست که رژیم ایران ترویج داده است…

سمفونی مردگان؛ یکهسالاری، فروپاشی و مرگ
الیف شافاک میگوید اگر میخواهی چیزی را در زندگی از بین ببری باید دیوار ضخیمی دور آن احاطه کنی و اگر دیگر آن پدیده نتواند با دنیای خارج ارتباط برقرار کند به شدت با این خطر روبرو میشود که از درون نابود شود…

عمامهپرانی؛ ابزاری مدنی برای پاسخگوسازی روحانیت
عمامهپرانها در معرض بازداشت و شکنجه قرار دارند، و بسیاری ممکن است به بهانهٔ اهانت به مقدسات زندانهای طولانی را متحمل شوند. اما آنها با به خطر انداختن زندگیشان و رواج این حرکت، ابزاری غیرمستقیم برای پاسخگوسازی ایجاد کردهاند…

ماه بالای سر آبادی
امید بر این فرض استوار است که ما نمیدانیم چه پیش خواهد آمد و در فضای عدم قطعیت جای کافی برای عمل وجود دارد. وقتی عدم قطعیت را به رسمیت میشناسید یعنی تصدیق میکنید که شاید بتوانید بر نتایج تاثیر بگذارید…

چرا این نسل جان خود را برای دختران به خطر میاندازد؟
در کنار دختران و زنانی که به ضرب گلوله و باتون کشته میشوند، تعداد زیادی از پسران و مردان هم کشته شدهاند. این نسل نه فقط خشم خود را، بلکه غضب و تحقیر و توهین و دلشکستگی و بیعدالتی تمام ۴۳ سال گذشته را با خود حمل میکند…