هنر و فرهنگ

آزار سایبری از طریق پورنوگرافی جعلی؛ شکل مدرن زنستیزی
جامعه سابقهٔ بدی در رسیدگی به آسیبهای تحمیلشده بر زنان و دختران دارد. دختران برای اینکه قربانیِ اشکالِ جدیدِ مزاحمت سایبری نشوند، شاید تصمیم بگیرند ساکت بمانند و دیده نشوند…

بهترین کشورها برای زندگی کجاست؟
رتبهبندی کشورها در حوزههای توریسم، سرمایهگذاری مستقیم خارجی و تجارت خارجی تاثیرگذار است. اینها مولفههای مهم در تولید ناخالص داخلی کشورها بوده و نشان میدهد بقیهٔ کشورها چهقدر مایلند با کشوری تجارت کنند…

نوستالژی؛ پدیدهای که خوب نشناختیم
حس نوستالژی منبعی از انرژی ذهنیست و برای بهداشت روان مفید است. نوستالژی صرفا پناهگاهی برای دردهای زمان حال نیست، بلکه مرجعی برای الهامگرفتن دربارهٔ زندگی آیندهٔ خودمان و پیگیری اهدافیست که برای ما باارزشند…

انکار و مهار «تکامل» در همیشه تاریخ
تکاملی که طی بدویت آدمی به کندی و دور از چشم و بسته به نیاز پیش میرفته، در جهان فیلم که با انسان شعورمندِ پردازشگر مواجه هستیم، در پیش چشمِ حافظهدار و ذهن تثبیتگر انسان مدرن رخ میدهد…

الیف شافاک را از کجا شروع کنیم
الیف شافاک، نویسندهٔ ترک/انگلیسی، در آثار خود مسائل اجتماعی و فکری را متهورانه زیرِ قلم میبرد. شافاک هم به ترکی و هم انگلیسی مینویسد، و کتب متعددی نوشته است؛ هم رمان تالیف کرده و هم ناداستان…

«عشق و تندر»؛ تکاملِ نرینگی در دنیای ماروِل
مجموعهفیلمهای «ثور» مضمون کمیک دارد و برای سرگرمی و خنده است؛ ولی پیامی دربارهٔ معنای مردبودن در آن نهفته است. پیامی که طی دههٔ گذشته چرخش کرده و دچار فراز و فرودهایی شده است…

آیا برای جانورانِ زیباتر تبعیض قائل میشویم؟
معلوم شده انسانها در حفاظت از گونههای در معرض خطر تبعیض قائل میشوند. آیا آنچه زیباتر است، بیشتر مستحقِ توجه و پرورش است؟ و آیا زیباییطلبیِ ما به تبعیض در حفظ محیطزیست منجر نشده است؟

درسهای «تاپ گان» برای هالیوود
نمیتوان هر فیلم قدیمیای را به امید فروش نجومی دوباره بازتولید کرد. این تاکتیکِ قدیمی فقط وقتی جواب میدهد که استودیوی سینمایی و تیم فیلمساز بتوانند واقعا دنبالهای را خلق کنند که خودش قدرت بقا داشته باشد…

چرا گیاهخواری بهترین راه کمک به حیوانات نیست
جنبش مدرن حقوق حیوانات رابطهٔ نزدیکی با گیاهخواری و وگانیسم داشته است. برای خیلیها تغییر رژیم غذایی بهترین راه برای حمایت از حیوانات است. اغلب هم همین راه را میروند. ولی این نوع حمایت چقدر موثر است؟

چگونه دنیای ماروِل از هنرمندان بهره میبرد
فیلمهای ساخته شده بر اساس ابرقهرمانانِ دنیای سینماییِ مارول میلیاردها دلار فروش کردهاند. ولی هنرمندان و مولفانی که این شخصیتهای پرطرفدار را خلق میکنند، از این خوانِ پرنعمت چیزی عایدشان نمیشود. چرا؟

پناه پناهی؛ خارج از سایهٔ نام پدر
برای پناه پناهی، دردسرهای سیاسی و سرخوردگی هموطنانش بود که الهامبخش ساخت فیلم «جاده خاکی» شد. اما فرایند ساخت فیلم همینطور باعث تغییر رابطهٔ او با پدرش و شکلگیری هویت خود او به عنوان یک سینماگر شده است…

مرهمی بر واقعیت؛ ادبیات تخیلی از منظر تالکین
امکان خواندن داستان و تصور دنیاهای دیگر، و زندگی در دنیاهای خیالی، یکی از قویترین مرهمها برای دردهای ماست. تخیل و فانتزیْ قهرمانان و بدکارانی را به ما نشان میدهد که با آنها دنیای خودمان را بهتر میشناسیم…

هنر، خلاقیت و آزادی، زیر سایهٔ جنگ
هنرمندان روس در مواجهه با قدرت مطلقهٔ حکومت چه میکنند؟ برخی از آنها همرنگ جماعت و خادمانی وفادار و متعصب میشوند. اینگونه همنوایی پاداش زیادی دارد. ولی بهای آن فساد روح است و پیوستن به پیادهنظامِ قدرت…

هاروکی موراکامی: نوشتن در دنیای موازی، پیوند با مخاطب جهانی
موراکامی با کاوش تاریخ، مخاطب خود را به اندیشه وامیدارد. ظاهرا او در دنیایی موازی چیزهایی را میبیند که بسیاری از مردم نمیبینند. اما کاوش حافظهٔ تاریخی مردم چشم آنها را به واقعیات انکارناپذیر باز خواهد کرد…