هنر و فرهنگ

جنگیدن به سبکِ روسها
مردم عادی روسیه، با فشار نیروی کامل امنیتیِ حکومتْ روی گردنشان، قادر به اعتراض انبوه به جنگ اوکراین نیستند. ولی شواهدِ مقاومتِ پنهان علیه روایتِ کرملین از جنگ را همه جا میتوان یافت…

اسلامگرایان، مترصد بازگشت به قدرت
بعد از قیامهای موسوم به «بهار عربی»، دیدگاه کلی غرب این بود که اسلامگرایان تصمیم گرفتهاند در جوامع بازتر و دموکراتیک وارد قدرت شوند. مثل تقریبا هر چیز دیگری در این ده سال، این تصور هم غلط از آب در آمد…

مسیح علینژاد: «این رژیم را زنان به زیر میکشند»
علینژاد با به حرکت در آوردنِ جامعهٔ زنان، آنها را به دور ریختنِ قویترین نمادِ تبعیضِ جنسیتیِ رژیم ایران، یعنی حجاب اجباری، تشویق کرد. او حجاب را به دیواری تشبیه میکند که اگر بریزد، تمامِ نظام از هم میپاشد…

بقا در بزنگاه
آینده، یک جای دور نیست. یک اسم نیست. بلکه در واقع یک «فعل» است، یک کنش است: چیزیست که ما امروز میسازیم. ما نمیتوانیم اجازه دهیم که آینده مثل موجی بیاید و بیاختیار ما را ببرد یا از طرفِ دیگران به ما دیکته شود…

حداقل کتکت نمیزند
توجه به نبودِ چیزها؛ ندادنها؛ لذتِ ارزانیداشتن؛ لذتِ اهمیت دادن، پروراندن، ساختن، ترمیم کردن. همان چیزهای خاموش و ریزی که ظاهرا دلیل خوبی برای جدایی از یک نفر نیست. این نوع فقدان را نمیشود راحت توضیح داد…

چرا نباید تسلیم اسلامگراها شد
افراطیونْ هیولاهای خوابهای دوران کودکی من بودند؛ تهدیدی که مدام بزرگتر میشد. خانواده ما آنها را دستکم نمیگرفت. میدانستیم هر چه تحصیلکردهتر باشند، هر کاری برای دفاع از ایدئولوژی خودشان میکنند…

حمله به تمدن
وقتی مرضِ خونریزی تا عمقِ جان نفوذ میکند، فرد دیگر تابعِ غریزهای مخرب است. مثل آدمی بیعُرضه که به هر کس بتواند پارس میکند، قدرتِ ظاهریاش از ضعفِ درونش ناشی میشود. میخواهد عقدههایش را با خشم جبران کند…

تبعیضِ زیبایی: زیبایی برازندگیست
پیش از آنکه به خودمان بگوییم نه من اینطوری نیستم و هیچوقت کسی را بر اساس قیافهاش قضاوت نمیکنم، باید بدانیم که ذهن ما معمولا بهطور ناخودآگاه، خیلی سریع و اتوماتیک این کار را میکند…

آیا شما هم نُرمال هستید؟
ذهنیتِ ما از «بهنجار»بودن یا نرمالبودنِ وضعِ رفتار و سلامت و بدن، زائیدهٔ ذهنِ گروهی کوچک از جمعیت است. چهطور گروهی کوچکْ هنجارهای ما را تعریف میکند و ذهنیت ما را دربارهٔ «بهنجار»بودن شکل میدهد؟

خودمان باید سرنوشت مشترکمان را بنویسیم
یک تمدن بزرگ وقتی شکست میخورد که مردمش اعتمادشان را به تاریخشان از دست داده باشند. تاریخِ پیشروی ما، کتابی نانوشته است که صفحاتش هنوز سفید است، و فصل بعدی آن منتظرِ نوشتهشدن است…

نوستالژی؛ پدیدهای که خوب نشناختیم
حس نوستالژی منبعی از انرژی ذهنیست و برای بهداشت روان مفید است. نوستالژی صرفا پناهگاهی برای دردهای زمان حال نیست، بلکه مرجعی برای الهامگرفتن دربارهٔ زندگی آیندهٔ خودمان و پیگیری اهدافیست که برای ما باارزشند…

انکار و مهار «تکامل» در همیشه تاریخ
تکاملی که طی بدویت آدمی به کندی و دور از چشم و بسته به نیاز پیش میرفته، در جهان فیلم که با انسان شعورمندِ پردازشگر مواجه هستیم، در پیش چشمِ حافظهدار و ذهن تثبیتگر انسان مدرن رخ میدهد…

الیف شافاک را از کجا شروع کنیم
الیف شافاک، نویسندهٔ ترک/انگلیسی، در آثار خود مسائل اجتماعی و فکری را متهورانه زیرِ قلم میبرد. شافاک هم به ترکی و هم انگلیسی مینویسد، و کتب متعددی نوشته است؛ هم رمان تالیف کرده و هم ناداستان…

«عشق و تندر»؛ تکاملِ نرینگی در دنیای ماروِل
مجموعهفیلمهای «ثور» مضمون کمیک دارد و برای سرگرمی و خنده است؛ ولی پیامی دربارهٔ معنای مردبودن در آن نهفته است. پیامی که طی دههٔ گذشته چرخش کرده و دچار فراز و فرودهایی شده است…