هنر و فرهنگ

مردسالاری در ایران نمرده است

سلطه بر زنان، به دین و مذهبیون محدود نمی‌شود. زن‌ستیزی نه فقط از سوی طرفداران رژیم اسلامی، که از سوی مردان و زنانِ سکولارِ شاه‌دوست هم ترویج می‌شود. در نظام عقیدتیِ قرون‌وسطاییِ این‌ها، زنِ مستقلْ جلف و هرزه است…

روحیهٔ پیروزی؛ ارادهٔ جنگیدن

ملت‌ها چگونه در جنگ پیروزها می‌شوند؟ استراتژی بهتر، قدرت آتش برتر، و عزم رهبران، همهٔ این‌ها اهمیتی کلیدی دارند. اما یک عنصر حیاتی‌ست که خیلی مواقع نادیده گرفته می‌شود. گرچه شاید امری ناملموس باشد…

آیا ادبیات می‌تواند سیر تاریخ را عوض کند؟

آیا ادبیات هیچ تاثیری بیرون از مرزهای فرهنگ می‌تواند داشته باشد؟ آیا ادبیات قدرت تغییر دادن روند تاریخ را دارد؟ آیا بدون ادبیات داستانی، تاریخ جهان اصلا فرقی می‌کرد؟

گفتگو با غریبه‌ها، از دریچهٔ روان‌شناسی

برای ما انسان‌ها، به عنوان گونه‌ای اجتماعی از جانداران، جالب است که قضاوت ما دربارهٔ اثرِ هم‌صحبتی و محتوای صحبت‌مان بر روابط‌مان، چه‌قدر اشتباه است. اثر گفتگو با دیگران خیلی بیشتر از چیزی‌ست که تصور می‌کنیم…

نگاهی به «قهرمان» فرهادی

صرف‌نظر از تفاوت‌های اجتماعی سطحی بین اروپا و آمریکا و شرق، «قهرمان» با دست گذاشتن روی ساختارهای حاکم بر تعاملات انسانی، این واقعیتِ ترسناک را نمایش می‌دهد که چه‌طور، به قول معروف، پول همه چیز را عوض می‌کند…

بل هوکس در باب عشق دشوار

هوکس زندگی کاری خود را صرف مقابله با ساختارهای سرکوب و سلطه‌ورزی کرد. کتاب‌های او به عشق زنانه و مردانه می‌پردازند و با گذشت سال‌ها کماکان محبوب و مطرحند و منبعی ارزشمند برای مسائل مختلف عاطفی‎ ‎به شمار می‌روند…‏

چرا لازم است برای کودکان قصه بگوییم؟

قصه، جزء اصلی هویت ماست ولی داستان زندگی هر فرد، با تمام یکتایی‌اش، داستانِ هزار نویسنده است؛ آب و باد و خاک و آتش، مادر و پدر و معلم و خواهر و برادر و دوست و غیرِ دوست مدام در حال تاثیر گذاشتن بر این داستان…

ریچارد پاورز را از کجا شروع کنیم

پاورز یکی از قوی‌ترین صداهای ادبیات آمریکاست. آثار او هر چیزی را کاوش می‌کنند؛ از هوش مصنوعی گرفته تا رویای آمریکایی، طبیعت، حیات فرازمینی، واقعیت مجازی، ژنتیک انسان، و درهم‌تنش زندگی بشر با قدرت‌های بزرگتر از خود…

نگاهی به «وقت مردن…»

«وقت مردن نیست» شاید بین یک شخصیت کهن و جاودانه و نسخهٔ مدرنی از او تعادلی ماهرانه ایجاد می‌کند، ولی بزرگ‌ترین ایرادش این است که هر کاری دنیل کریگ این‌جا انجام داده، در فیلم‌های قبلی‌اش بهترش را انجام داده…

شرلوک هولمز را از کجا شروع کنیم

داستان‌های شرلوک هولمز اثر آرتور کونان دویل نویسندهٔ اسکاتلندی، جزو معروف‌ترین و موفق‌ترین داستان‌های کارآگاهی دنیا هستند. تعداد این داستان‌ها بسیار زیاد است، اما بهترین انتخاب برای شروع آن‌ها کدام است؟

الیف شافاک: «زندگی در تبعید غم‌انگیز است»

شافاک که اغلب به عنوان مشهورترین نویسنده زن ترکیه شناخته می‌شود، به صراحت کلام شهرت دارد. او حامی سرسخت برابری و آزادی بیان است. دیدگاه‌هایش او را در تضاد و درگیری با دولت سرکوبگر اردوغان قرار داده است…

سیری در پدیدهٔ مغزشویی

گرچه می‌توان مردم را به زور وادار به انجام کارها کرد، تحت شرایطی می‌توان عقاید و باورها را به ذهنِ آن‌ها تزریق کرد. با القاگری می‌توان مردم را تا سرحد مرگ و جنون کشاند…

عناصر کلیدی معمای جنایی کدامند

چه چیزی یک معمای جنایی را واقعا معمایی-جنایی می‌کند؟ این پرسشی کلیدی هم برای طرفداران این ژانر و هم نویسندگان است. عناصری کلیدی وجود دارند که برای خلق یک داستان معمایی‌جناییِ خوب مهمند…

داستانک؛ ریزداستانِ کوچک و پرانرژی

نمونه‌های داستان‌های خیلی کوتاه را می‌توان در سر تا سرِ تاریخ در همه فرهنگ‌ها مشاهده کرد، ولی مشخصا فلش فیکشن در دوران معاصر محبوبیت پیدا کرده است. ولی هدف از نوشتن این ریزداستان چیست؟