ادبیات، فلسفه، سیاست

هنر و فرهنگ

چرا لازم است برای کودکان قصه بگوییم؟

قصه، جزء اصلی هویت ماست ولی داستان زندگی هر فرد، با تمام یکتایی‌اش، داستانِ هزار نویسنده است؛ آب و باد و خاک و آتش، مادر و پدر و معلم و خواهر و برادر و دوست و غیرِ دوست مدام در حال تاثیر گذاشتن بر این داستان…

ریچارد پاورز را از کجا شروع کنیم

پاورز یکی از قوی‌ترین صداهای ادبیات آمریکاست. آثار او هر چیزی را کاوش می‌کنند؛ از هوش مصنوعی گرفته تا رویای آمریکایی، طبیعت، حیات فرازمینی، واقعیت مجازی، ژنتیک انسان، و درهم‌تنش زندگی بشر با قدرت‌های بزرگتر از خود…

نگاهی به «وقت مردن…»

«وقت مردن نیست» شاید بین یک شخصیت کهن و جاودانه و نسخهٔ مدرنی از او تعادلی ماهرانه ایجاد می‌کند، ولی بزرگ‌ترین ایرادش این است که هر کاری دنیل کریگ این‌جا انجام داده، در فیلم‌های قبلی‌اش بهترش را انجام داده…

شرلوک هولمز را از کجا شروع کنیم

داستان‌های شرلوک هولمز اثر آرتور کونان دویل نویسندهٔ اسکاتلندی، جزو معروف‌ترین و موفق‌ترین داستان‌های کارآگاهی دنیا هستند. تعداد این داستان‌ها بسیار زیاد است، اما بهترین انتخاب برای شروع آن‌ها کدام است؟

الیف شافاک: «زندگی در تبعید غم‌انگیز است»

شافاک که اغلب به عنوان مشهورترین نویسنده زن ترکیه شناخته می‌شود، به صراحت کلام شهرت دارد. او حامی سرسخت برابری و آزادی بیان است. دیدگاه‌هایش او را در تضاد و درگیری با دولت سرکوبگر اردوغان قرار داده است…

سیری در پدیدهٔ مغزشویی

گرچه می‌توان مردم را به زور وادار به انجام کارها کرد، تحت شرایطی می‌توان عقاید و باورها را به ذهنِ آن‌ها تزریق کرد. با القاگری می‌توان مردم را تا سرحد مرگ و جنون کشاند…

عناصر کلیدی معمای جنایی کدامند

چه چیزی یک معمای جنایی را واقعا معمایی-جنایی می‌کند؟ این پرسشی کلیدی هم برای طرفداران این ژانر و هم نویسندگان است. عناصری کلیدی وجود دارند که برای خلق یک داستان معمایی‌جناییِ خوب مهمند…

داستانک؛ ریزداستانِ کوچک و پرانرژی

نمونه‌های داستان‌های خیلی کوتاه را می‌توان در سر تا سرِ تاریخ در همه فرهنگ‌ها مشاهده کرد، ولی مشخصا فلش فیکشن در دوران معاصر محبوبیت پیدا کرده است. ولی هدف از نوشتن این ریزداستان چیست؟

چرا آهنگ‌های غمگین حال ما را خوب می‌کنند

ترانه‌های غمگین برای هر کدام از ما معنایی متفاوت دارند. بعضی از ما برای رسیدن به آرامش یا حس تعلق یا موقع فکرکردنْ آهنگ‌های غمگین گوش می‌کنیم. یا برای تجربهٔ زیبایی، تسکین‌گرفتن یا حسِ نوستالژی به…

درآمدی بر ادبیات دیجیتال

ادبیات دیجیتال یا ادبیات الکترونیک، جزو ژانرهای نوظهور در چند دهه گذشته بوده است. اگر اهل ادبیاتِ متعارف باشید، شاید تعجب کنید که مثلا یک روایت کوتاه توئیتری یا «ویدیو-شعر» در یوتیوب جزو ادبیات محسوب شوند…

آن سوی خشم

خشم و عصبانیت همه جا هست و از این هیجان سوءاستفاده می‌شود، ولی هر چه بهتر آن را بشناسیم، بهتر می‌توانیم از جوانب مثبتش بهره ببریم و به جای آسیب‌زدن با آن، از آن برای کمک‌کردن استفاده کنیم…

ادبیات جهان: جادوگرِ اوز

«جادوگرِ اوز» شاهکارِ فرانک بام مولف آمریکایی از زمان و مکان خود فراتر رفته است. ویژگی مهم این اثر این است که قابلیتِ تفسیر زیادی دارد و برای همینْ هر نسلی که از راه می‌رسد، آن را از نو بازتفسیر می‌کند…