هنر و فرهنگ

مردسالاری در ایران نمرده است

سلطه بر زنان، به دین و مذهبیون محدود نمی‌شود. زن‌ستیزی نه فقط از سوی طرفداران رژیم اسلامی، که از سوی مردان و زنانِ سکولارِ شاه‌دوست هم ترویج می‌شود. در نظام عقیدتیِ قرون‌وسطاییِ این‌ها، زنِ مستقلْ جلف و هرزه است…

روحیهٔ پیروزی؛ ارادهٔ جنگیدن

ملت‌ها چگونه در جنگ پیروزها می‌شوند؟ استراتژی بهتر، قدرت آتش برتر، و عزم رهبران، همهٔ این‌ها اهمیتی کلیدی دارند. اما یک عنصر حیاتی‌ست که خیلی مواقع نادیده گرفته می‌شود. گرچه شاید امری ناملموس باشد…

چرا آهنگ‌های غمگین حال ما را خوب می‌کنند

ترانه‌های غمگین برای هر کدام از ما معنایی متفاوت دارند. بعضی از ما برای رسیدن به آرامش یا حس تعلق یا موقع فکرکردنْ آهنگ‌های غمگین گوش می‌کنیم. یا برای تجربهٔ زیبایی، تسکین‌گرفتن یا حسِ نوستالژی به…

درآمدی بر ادبیات دیجیتال

ادبیات دیجیتال یا ادبیات الکترونیک، جزو ژانرهای نوظهور در چند دهه گذشته بوده است. اگر اهل ادبیاتِ متعارف باشید، شاید تعجب کنید که مثلا یک روایت کوتاه توئیتری یا «ویدیو-شعر» در یوتیوب جزو ادبیات محسوب شوند…

آن سوی خشم

خشم و عصبانیت همه جا هست و از این هیجان سوءاستفاده می‌شود، ولی هر چه بهتر آن را بشناسیم، بهتر می‌توانیم از جوانب مثبتش بهره ببریم و به جای آسیب‌زدن با آن، از آن برای کمک‌کردن استفاده کنیم…

ادبیات جهان: جادوگرِ اوز

«جادوگرِ اوز» شاهکارِ فرانک بام مولف آمریکایی از زمان و مکان خود فراتر رفته است. ویژگی مهم این اثر این است که قابلیتِ تفسیر زیادی دارد و برای همینْ هر نسلی که از راه می‌رسد، آن را از نو بازتفسیر می‌کند…

ابرمرد: آیندهٔ بشریت

ابرمردی که صرفا با نیروی اراده، جهان را از بمب‌های اتمی پاک می‌کند، فقط در تخیلات ما خلق می‌شود. در عمل برای وادارکردن کشورها به پاکسازی اتمی، باید قدرت و نفوذی جهانی داشته باشید و از این قدرت واقعا استفاده کنید…

استیون پینکر را از کجا شروع کنیم

استیون پینکر دانشمند کانادایی را یکی از تاثیرگذارترین متفکران زندهٔ دنیا دانسته‌اند. او با تعمق در علوم مختلف، آن‌ها را به هم پیوند دهد. آثار او متفکرانه ولی قابل‌فهمند، و درعین‌حال خودمانی، دقیق، و الهام‌بخش.

مرد باش…

مردان دنیای ما مجبور نیستند در قالب‌های سفت و سخت سنتی خود را به‌زور جا کنند و عواطف عمیق‌شان را سرکوب کنند. این مردان آزادی و نیاز بیشتری دارند تا هویتِ مردانهٔ اختصاصی‌تری برای خودشان تعریف کنند…

ادبیات جهان: هابیت

«هابیت» رمانی فانتزی به قلم جان تالکین نویسنده انگلیسی‌ست که نویسندهٔ «ارباب حلقه‌ها» هم هست. این رمان خیلی زود مورد تحسین کارشناسان قرار گرفت، و برای همین هم نامزد دریافت مدال کارنگی شد…

چرا جایزهٔ نوبل از موراکامی فرار می‌کند؟

روشنفکرانِ امروز معمولا به فرهنگ مصرفی غرب و نمادهای آن روی خوش نشان نمی‌دهند، ولی موراکامی به‌جای فاصله‌گرفتن از این چیزها، مدام آثاری را خلق می‌کند که باعث می‌شود خوانندگان آسیایی این چیزها را تحسین کنند…

ادبیات نوجوانان و ژانرِ ویران‌شهری

طی سال‌های اخیر، فیلم‌های موفقِ زیادی برای مخاطبان نوجوان در ژانرِ ویران‌شهری ساخته شده است. ولی چرا نوجوانان تا این اندازه شیفته‌ی ژانر ویران‌شهری شده‌اند؟ چه دغدغه‌هایی در ادبیات نوجوانان می‌توان یافت؟…

ستون‌های دروغ

انسان جانورِ حیرت‌انگیزی‌ست؛ می‌تواند با دروغ‌پردازی و سفسطه‌بافیْ خود را به مقام خدایی و پیغمبری منصوب کند و جماعتی را بفریبد و وقتی به قدر کافی یارگیری کرد، به نام خدا و اخلاق دست به هر جنایتی بزند…

کتابخوان‌بودن فضیلت نیست

آدم‌ها دوست دارند با کسانی باشند که علائق مشترکی با خودشان دارند. شما مجبور نیستید با کسانی که علاقه‌ای به کتاب ندارند یا از کتاب‌خواندن بیزارند وقت بگذرانید؛ اما اجازه‌ هم ندارید که آن‌ها را محکوم کنید…