ادبیات، فلسفه، سیاست

nature-

بهترین کشورها برای زندگی کجاست؟

دیوید ریبستین

رتبه‌بندی کشورها در حوزه‌های توریسم، سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی و تجارت خارجی تاثیرگذار است. این‌ها مولفه‌های مهم در تولید ناخالص داخلی کشورها بوده و نشان می‌دهد بقیهٔ کشورها چه‌قدر مایلند با کشوری تجارت کنند…

همچون آلپِ باشکوه که بر فراز دامنه‌ای بزرگ خودنمایی می‌کند، امسال هم سوییس بار دیگر در صدر بهترین کشورهای جهان در نظرسنجی مجلهٔ یو.اس نیوز اند ورلد ریپورت جای گرفت.

طی هشت سال گذشته که این رتبه‌بندی در جریان بوده، این بار ششم است که این کشور اروپای مرکزی در راس فهرست قرار می‌گیرد.

در این ارزیابی، سوییس از همان ابتدا در گروه برنده‌ها بوده است: اقتصاد پایدار، وضع آموزش عالی، و یکی از اولین کشورهایی که مردم جاهای مختلف دنیا می‌گویند ترجیح می‌دهند آن‌جا زندگی کنند.

پارسال کانادا از مکان سوم به دوم ارتقاء یافت. سوئد و استرالیا و آمریکا به ترتیب تا مکان پنجم را پُر می‌کنند. به رغم رتبهٔ بالای این کشورها، رسیدن به سوییس سخت است. سوییس در دو شاخص سهولت کسب‌وکار و بازنشستگی مکفی، نمرات کامل را کسب کرده است.

در شاخص کیفیت زندگی و کارآفرینی هم سوییس نمرهٔ بسیار بالایی دارد، و یک کشور واقعا باثبات و امن است.

نظرسنجی مذکور در واقع برداشتِ مردمِ ۸۷ کشور را پیمایش می‌کند که بالاترین تولید ناخالص داخلی را دارا هستند. از بیش از ۱۷۰۰۰ نفر در اطراف دنیا خواسته شد تا کشورهای دنیا را بر اساس ۷۳ ویژگی ارزیابی کنند: از ثبات سیاسی گرفته تا برابری نژادی تا سلامت فردی. یک‌سوم پاسخ‌دهندگانْ رهبرانِ تجاری بودند، و یک‌سومْ افراد دارای تحصیلات دانشگاهی از طبقهٔ متوسط یا بالاتر، و یک‌سوم‌شان هم مردم عادی بودند.

از جمله علاقمندان این ارزیابی، نمایندگانِ کشورهایی هستند که می‌خواهند رتبهٔ کلی خود را در بین کشورهای جهان ارتقاء دهند. چون این لیست در سه حوزهٔ صنعت توریسم، سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی و تجارت خارجی تاثیرگذار است. این‌ها سه مولفهٔ مهم در تولید ناخالص داخلی کشورها بوده و عواملی هستند که نشان می‌دهد مردم بقیهٔ کشورها چه‌قدر مشتاقند به کشوری سفر کنند یا چه‌قدر مایلند با آن کشور تجارت کنند.

کشورهای آمریکای شمالی

آمریکا امسال از رتبهٔ چهارم به پنجم افول کرد و از سال ۲۰۱۶ که این فهرست راه‌اندازی شده، در همین حول و حوش بوده است. تنها استثناء سال ۲۰۱۸ بوده که آمریکا به رتبهٔ هشتم سقوط کرد. این سقوط ناشی از انتخابِ جنجالی دونالد ترامپ به ریاست‌جمهوری بود که برداشت عمومی را نسبت به آمریکا در دنیا تغییر داد.

امسال در سه شاخص چالاکی، کارآفرینی و قدرت آمریکا بیشترین نمره را کسب کرد، اما در شاخص کیفیت زندگی رتبهٔ ۲۳م و در سهولت کسب‌وکار به‌طور شوک‌آوری رتبهٔ ۵۹م را کسب کرد که این بیشتر به خاطر هزینهٔ نیروی کار بوده است. چون به خاطر هزینهٔ واقعا بالای نیروی کار، افراد نمی‌خواهند صنایع تولیدی خود را به آمریکا منتقل کنند.

در شاخص‌های یادشده، کانادا بهتر عمل کرده و به‌طور کلی نمرهٔ ۹۹٫۳ را به دست آورد نزدیک‌ترین به سوییس با نمرهٔ ۱۰۰ است. کانادا به دلایل کاملا متفاوتی از آمریکا، رتبهٔ دوم را دارد. برداشت عمومی این است که این کشور کیفیت زندگی بسیار عالی دارد و همین‌طور از آرمان اجتماعی بسیار نیرومندی برخوردار است. هرچند این دو کشور، مجاور هم در آمریکای شمالی واقع شده‌اند، کشورهایی بسیار بسیار متفاوت محسوب می‌شوند، و آن‌چه برای ارائه کردن دارند بسیار متفاوت به حساب می‌آید.

مکزیک پارسال رتبهٔ کلی ۳۳م را کسب کرد. هرچند این کشور نمرهٔ بالایی در شاخص ماجراجویی، میراث و نفوذ فرهنگی کسب کرده، در شاخص‌های تجاری نمرهٔ پایینی به دست آورده است.

فرانسه، آلمان و انگلیس

دو کشور اروپایی برای بالارفتن در این لیست مشکل داشته‌اند: انگلیس و فرانسه.

انگلیس در اولین سال تشکیل این لیست رتبهٔ سوم را کسب کرده بود، اما تدریجا افول کرد. امسال ۹م است که دلیل اصلی احتمالی آن، ناآرامی ناشی از برگزیت و بحران رهبری کشور بوده است. ریشی سوناک چهارمین نخست‌وزیر این کشور طی هشت سال گذشته این کشور است.

فرانسه هم برای اولین بار از ۱۰ کشورِ برتر بیرون افتاد و امسال بعد از نروژ، در رتبهٔ ۱۲م به سر می‌برد. فرانسه سقوط بدی داشته و این تا حدی به خاطر منازعات سیاسی بوده که در این کشور در جریان بوده و همین‌طور اقدامات تروریستی که طی این سال‌ها در آن‌جا رخ داده است.

آلمان که در سال اول تشکیل لیستْ رتبهٔ یکم بود، از آن موقع در بین ده کشور برتر بالا و پایین رفته است. این تا حدی به خاطر تغییر رهبری بوده، و تا حدی هم به خاطر جذب مهاجر. امسال در رتبهٔ هفتم است که طی هشت سال از آغاز این تحقیق  پایین‌ترین رتبه برای آلمان است.

قدرت چین

چین از رتبهٔ ۱۷م پارسال، امسال به جایگاه ۲۰م بالا کشید. اما در شاخص قدرتْ بعد از آمریکا دوم است که این به خاطر نفوذ سیاسی و اقتصادی نیرومندتر آمریکا در دنیا بوده است.

شاید در مورد هیچ کشوری به اندازهٔ چین اختلافِ برداشت وجود نداشته باشد. عده‌ای هستند که چین را تماما تحسین می‌کنند، و عده‌ای هستند که از برخی اعمالش متنفرند، و تقریبا همهٔ دنیا از چین هراس دارند که این تا حدی به خاطر قدرتی‌ست که چین به دست آورده است.

اما اقتصاد عظیم چین در حال کُند شدن است، و سرمایه‌گذاری‌های ثابتْ بیشتر بدهی بالا می‌آورند تا رشد، و در بخش املاک هم رکود وجود دارد. باید منتظر رتبه‌بندی سال بعد باشیم چون رکود اقتصادی بیشتری را در چین شاهد خواهیم بود.

هند: ستارهٔ طالع

هند به آهستگی خود را از رتبهٔ ۳۱ پارسال بالا کشید و امسال ۳۰م شد. هر چند هند ده کشور برتر را جابه‌جا نکرده، ولی باید آن را زیر نظر داشت. این کشور از نظر شاخص آرمان اجتماعی امتیاز خوبی ندارد، اما پنجمین کشور از نظر پتانسیل رشد محسوب می‌شود.

تصور عمومی این است که هند ستارهٔ طالع و جای خوبی برای سرمایه‌گذاری باشد. اگر دنبال یک کشور در حال توسعه برای سرمایه‌گذاری می‌گردید، هند جای پرطرفداری است.

ده کشور برتر در لیست یادشده به ترتیب عبارتند از سوییس، کانادا، سوئد، استرالیا، آمریکا، ژاپن، آلمان، نیوزیلند، انگلیس و هلند.

کتابستان

چار دختر زردشت

منیژه باختری

دموکراسی انجمنی

مهدی جامی

تاملاتی بر هیتلر

زِبستییان هفنر

دوسیه افغانستان

شاهزاده ترکی الفیصل آل سعود

نیم‌قرن مبارزه و سیاست

سمیه رامش