علم و تکنولوژی

چرا قدرت را به افراد نامناسب واگذار میکنیم؟
نباید توقع داشت کسی بیاید ما را از بحران نجات دهد. بلکه باید فعالانه سیستمی را طراحی کرد که اولا از ابتدا مانع قدرتگیریِ زورسالاران شود و ثانیا در صورتِ به قدرت رسیدنِ زورسالاران بتواند آنها را پایین بکشد…

آیا مفهومی به نام شهود درونی واقعیت دارد؟
یونگ در تعریف شهود مینویسد: «شهود، ادراک از طریق ناخودآگاه است که ایدهها، تصاویر، امکانات جدید و راههای خروج از شرایط مسدودشده را بهوجود میآورد.» در این تعریف به چند مقوله بسیار مهم و اساسی اشاره شده است…

عشق: رشوهای برای بقاء
طبیعت برای اینکه ما را به تولیدمثل تشویق کند، از احساس عشق به عنوان رشوه استفاده میکند. از لحاظ بیولوژی، حس عشق نتیجهٔ ترشح چند مادهٔ شیمیاییست که ترکیب مناسبی از آنها ما را به رابطه با دیگران سوق میدهد…

آیا کلانشهرها برای روح و روان ما مضرند؟
در حالی که کلانشهرنشینان ممکن است آزادیِ اقتصادیِ بیشتری نسبت به شهرستانیها داشته باشند، این آزادی بهایی دارد. بدون وجود شبکههای حمایتی مطلوب در کشور، کلانشهرها به بستر تولید بیماریهای روانی تبدیل میشوند…

اومیکرون شاید آخرین گونهٔ کرونا نباشد، اما شاید آخرین گونهٔ نگرانکننده باشد
پیشبینی روند این همهگیری سخت است، ولی احتمالا ویروس کرونا به ویروسی بومی بدل خواهد شد که به مرور زمان به کُندی جهش پیدا میکند و آنقدر ملایم خواهد بود که ابتلای قبلی باعث سطح کافی ایمنی در برابر آن میشود…

چگونه اوتیسم تصورات ما از منطق را به چالش میکشد
افراد دارای اوتیسم، به شیوههای متفاوتی با دنیا تعامل میکنند و اطلاعات را پردازش میکنند، ولی این تفاوتها لزوما به معنای نواقص نیست. درواقع شرایطی مثل اوتیسم ممکن است بخشی از تنوع عادی ویژگیهای انسانی باشد…

اومیکرون: هفتههای آینده چگونه خواهد بود
توانایی بالقوهٔ اومیکرون در به زانو در آوردن سیستمهای ملی سلامت، بسیاری از کارشناسان حوزه بهداشت را نگران کرده است و باعث شده که برخی کشورها به اقدامات کنترلی سختگیرانهای دست بزنند…

خواب و عملکرد مغز ما
بدون خوابِ باکیفیت، مغز و بدن هیچ کدام عملکرد مطلوبی نخواهند داشت. علمِ ما درباره تاثیر خواب بر عملکرد مغز، کلید داشتن خوابِ باکیفیت در شب است، ولی معمولا ما خودمان دشمن اصلیِ خوابِ خودمان هستیم…

نیمهٔ تاریک تغییر ساعت رسمی
شواهد علمی مکرر نشان میدهد که تغییر ساعت رسمی برای تمام اقشار جامعه هزینه دارد. گرچه این عواقبِ منفی زیادند، راهحلش ساده و مشخص است: به جای تغییر ساعتها، سیاستگذاری عمومی باید تغییر کند…

نقش پنهان ژنهای والدین در سرنوشت فرزندان
ژنهایی که در سواد و تحصیلات شما نقش دارند، لزوما آنهایی نیستند که به ارث بردهاید. چون ژنهایی که والدینتان حمل میکنند هم در تعیین مسیر تحصیلی شما موثر خواهند بود، حتی اگر این ژنها به شما نرسیده باشد…

ابزارهای علمی؛ ترفندهای شبهعلمی
شکِ معقول مایهٔ پیشبرد علم است، ولی نباید آن را با ترفندِ شک یا شکّ مخرب که توطئهپردازان به کار میبرند یکی دانست. شکِ علمی متدیست برای یافتن راهحل یک مشکل، اما شکِ مخرب ناشی از انگیزههای ناصواب است.

مرز باریک بین واقعیت و خیال
اگر تصویری در ذهن ما به قدرِ کافی قدرتمند باشد، باور میکنیم واقعیست و تخیلمان را برای درکِ واقعیتِ آن به خدمت میگیریم؛ چون ما دنیای خودمان را آنگونه که هست نمیبینیم، آنگونه که خودمان هستیم میبینیم…

ما جانوران چگونه یاد میگیریم
در حیات وحش، جانوران زندگی نمیکنند تا یاد بگیرند، بلکه یاد میگیرند تا زنده بمانند. برای آنها، دانش یعنی بقا. اما بیشترِ دانشها آموختنی و اکتسابی است. بیشتر جانوران با مشاهدهٔ والدینشان یاد میگیرند…

گفتگوی درونی؛ شما هم دارید؟
«صدای آهستهای که در ذهن شماست» ممکن است بدترین منتقد یا بزرگترین حامیِ شما باشد. این همان صداییست که شما را در یافتنِ مسیر کمک میکند، به شما مشورت میدهد، و شما را برای مذاکراتِ دشوار آماده میکند…