علم و تکنولوژی

چرا قدرت را به افراد نامناسب واگذار میکنیم؟
نباید توقع داشت کسی بیاید ما را از بحران نجات دهد. بلکه باید فعالانه سیستمی را طراحی کرد که اولا از ابتدا مانع قدرتگیریِ زورسالاران شود و ثانیا در صورتِ به قدرت رسیدنِ زورسالاران بتواند آنها را پایین بکشد…

آیا مفهومی به نام شهود درونی واقعیت دارد؟
یونگ در تعریف شهود مینویسد: «شهود، ادراک از طریق ناخودآگاه است که ایدهها، تصاویر، امکانات جدید و راههای خروج از شرایط مسدودشده را بهوجود میآورد.» در این تعریف به چند مقوله بسیار مهم و اساسی اشاره شده است…

زینوبات: دانشمندان اولین ارگانیزم زندۀ قابلِ برنامهریزی را تولید کردند
معجونِ عجیبی از زیستشناسی و هوشِ مصنوعی، منجر به تولیدِ اولین «ربات زندۀ» دنیا شده است. اخیرا یک تیمِ تحقیقاتی متشکل از دانشمندان و متخصصان رُباتیک، دستورالعملِ تولید یک ارگانیزم جدید را منتشر کردهاند که زینوبوت نام دارد و از سلولهای بنیادی ساخته میشود. واژۀ «زینو» از اسمِ یک قورباغۀ آفریقایی ـــ که از سلولهای آن برای تولید این ربات استفاده شده بود ـــ برداشته شده است.

جنگ بعدی ایران و آمریکا: سایبری، و شرکتهای خصوصی در خط مقدم
برخی کشورها ازجمله ایران دستکم از یک دهۀ پیشْ جنگِ سایبریِ مخفی علیه آمریکا را شروع کردهاند، و عمدتا هم نه خودِ دولت آمریکا بلکه شرکتهای زیرساختیِ این کشور را هدف گرفتهاند. این تهدید علیهِ بخشِ خصوصی، در آینده خیلی بدتر هم خواهد شد و شرکتهای تجاری باید برای آن آماده باشند. درواقع، بیشتر زیرساختهای حیاتی آمریکا تحت کنترلِ شرکتهای خصوصی است و کشورهای متخاصم و نیروهای نیابتی آنها هم سرسختانه آنها را هدف گرفتهاند.

آیا جهان میتواند بدون جیپیاس دوام آورد؟
وجود جیپیاس در دستگاههای مختلف به موقعیتیابی ما کمک کرده و جلوی گمشدنمان را میگیرد. اگر این سیستم کلا از کار بیفتد، کل سیستم حملونقل جادهای، دریایی و رِیلی دربسیاری از کشورها مختل خواهد شد

اختلافِ گوگل و آیبیام بر سر «برتری کوانتومی»: معنای این اختلاف از زبان یک کارشناس
گوگل با انتشار مطلبی در سایتِ نیچر مدعی شده که به «برتری کوانتومی» دست یافته است. این برتری پیشرفتی قابلتوجه در توسعۀ نوع جدیدی از کامپیوتر محسوب میشود که بهنام کامپیوتر کوانتومی شناخته میشود و میتواند محاسبات بسیار سختی را با سرعتی بسیار بالاتر از کامپیوترهای متعارفِ «کلاسیک» انجام دهد. اما تیمی از شرکت آیبیام هم مقالهای منتشر کرده است که مدعیست میتواند با همین سوپرکامپیوترهای موجود، نتایج گوگل را بازتولید کند. توبی کیوبِت یک متخصص اطلاعات کوانتومی در این مقاله به معنای این اختلاف نظر پرداخته است.

اژدهاسواری در بازی تاج و تخت: آیا ازنظر علمی ممکن است؟
آیا اصلا اژدهاسواری ممکن است؟ البته هر چیزی که در سریالهایی مثل بازی تاج و تخت میبینیم، غیرقابلباور است. درموردِ دنریس، باید گفت که، اولا بهنظر میرسد رابطۀ او با جانورها به نوعی جادو آمیخته است، و دوم اینکه اصلا اژدهاها وجود ندارند. اما با استفاده از برخی تشبیهاتِ واقعی، میتوانیم بفهمیم که آیا آدم واقعا میتواند اژدهاسواری کند یا نه. بدون شوخی!

پشتصحنۀ اولین تصویر واقعی از یک سیاهچاله
پروژۀ ایاچتی محصول همکاریِ هشت رصدخانه از چهار قارۀ مختلف است که دادههای آنها توسطِ حسگرهای پیشرفته و ساعتهای اتمیْ گردآوری شده و در هزاران هارد دیسک ذخیره شده و از آنجا به خوشههای کامپیوتریِ MIT و بُن در آلمان منتقل میشد. در آنجا ابتدا این دادهها توسط یک الگوریتمِ پیچیده تحلیل شد، و بعد با تلفیقِ آنها یک تصویرِ تکی تولید بهدست آمد که چند روز پیش درمعرض دید جهانیان قرار گرفت.

آیا کودکانی که بیشتر بازی میکنند، شغل بهتری در آینده خواهند داشت؟
ماه ژانویه در مجمع جهانیِ اقتصاد، فهرستِ چیزهایی که خیلی باید نگرانشان باشیم منتشر شد که یکی از مواردِ صدرِ این لیستْ نگرانی از بیکارشدنِ کارگران بهخاطرِ اتوماسیون یا خودکارسازی است. مشاغل آینده نیاز نیاز بیشتری به خلاقیت، هوش عاطفی و مهارت حل مسئله دارند و پژوهشگران میگویند اگر میخواهیم کودکان در جهان آینده شغل خوبی داشته باشند، باید اجازه داد بیشتر بازی کنند.

فناوریِ اخلاقگرا: آیا باید نگران تاثیرات هوش مصنوعی باشیم؟
هوش مصنوعی انواع مختلفی دارد و بهطُرق مختلفی قابلاستفاده است؛ بحث ما دربارۀ «خوب» یا «بد» بودنِ استفاده از اِیآی نیست. در مواردی، کار با اِیآی ممکن است تشویقمان کند که رویکردهایمان را اصلاح کنیم. اما در موارد دیگر، میتواند رویکرد ما را درقبال مسائلِ مهمْ تضعیف کرده یا تخفیف دهد.

«سیکیدا ۳۳۰۱»: معمای اینترنتی که جهان را به تکاپو انداخت
هفت سال پیش، پیام رمزآلودی در تالارهای گفتگوی سراسر اینترنت منتشر شد که ادعا میکرد بهدنبال «افراد بسیار باهوش» می گردد. این معما که Cicada3301 (با تلفظ سیکیدا به معنای جیرجیرک) نام داشت با ارائۀ یک تصویر از بازدیدکنندگان دعوت میکرد تا پیام پنهان در آن را کشف کنند. اما سیکیدا ۳۳۰۱ چیست؟ و آنهایی که این معما را حل کنند، چه سرنوشتی خواهند داشت؟

چالش ده ساله فیس بوک: چگونه نیاز ما به مشارکت از بیاعتمادیمان به شبکههای اجتماعی پیشی میگیرد
زمانی که چالش ده ساله فیسبوک شروع شد، مردم با عجله و اشتیاق تصاویر پروفایل خودشان از سال ۲۰۰۹ را در کنار تصویر دیگری از سال ۲۰۱۹ منتشر کردند. اما آیا فیسبوک پشت شایع شدن هشتگ دهسالگی قرار داشت؟

چگونه مغز اندام قطع شده را به خاطر میآورد و کنترلشان میکند؟
بسیاری از افرادی که اندامی را از دست دادهاند، تا دههها بعد هنوز وجود آنرا احساس میکنند. این پدیده که با عنوان «عضو خیالی» شناخته میشود، برای مدتها یک معما بود. اما امروزه استفاده از اسکنرهائی با قدرت تفکیکپذیری فوقالعاده بالا، این امکان را ایجاد کرده تا در جستجوی سرنخی که پیشتر پنهان شده بود، درون مغز افرادی که قطع عضو را تجربه کردهاند، بنگریم.

چه کسی برنده مسابقه صنعت هوش مصنوعی خواهد بود؟
مسابقهٔ توسعه هوش مصنوعی (AI) شتاب گرفته و در حالی که ایالات متحده و چین پیشتازان این عرصه هستند، کشورهای دیگر، به ویژه کشورهای در حال توسعه، کاملا عقب ماندهاند. اگر نتوانند خودشان را برسانند، چشم انداز اقتصادی و سیاسی آشفتهای خواهند داشت.