ادبیات، فلسفه، سیاست

2022-12-17_195653-01-01

آیا دولت آمریکا از لابی‌های جمهوری اسلامی فاصله می‌گیرد؟

آدام کردو، آلانا گودمن

شورای آتلانتیک نقش فعالی در کابینهٔ اوباما بازی کرد. به‌خصوص در شکل‌گیری توافق هسته‌ای ایران و آمریکا در سال ۲۰۱۵. اما حالا این اندیشکده در حال تجدیدنظر در سیاست خود در قبال ایران است…

بعد از بیش از یک دهه تریبون دادن به یکی از بدنام‌ترین مدافعان رژیم ایران، و در مواجهه با اعتراضات فزاینده علیه رژیم تهران، اندیشکدهٔ «شورای آتلانتیک» پروژهٔ دیرینهٔ خود برای ایران را تعطیل کرده است.

این اندیشکده به تازگی اعلام کرد که «ابتکار آینده ایران» را تعطیل کرده است و مدیر آن باربارا اسلاوین را کنار گذاشته است. برنامهٔ مزبور برای تقویت رابطه دولت آمریکا و رژیم جمهوری اسلامی بود. اسلاوین از موقعیت آکادمیک خود برای تریبون دادن به لابی‌های جمهوری اسلامی و چاپلوسی برای مقامات رژیم استفاده می‌کرده است.

به جای برنامهٔ «آیندهٔ ایران»، حالا شورای آتلانتیک برنامهٔ جدیدی به اسم «پروژه استراتژی ایران» را راه‌اندازی کرده است که شامل منتقدان رژیم و فعالان ایرانی حقوق بشر می‌شود؛ مثل «ائتلاف حقوق همه اقلیت‌ها در ایران» به هدایت مرجان کی‌پور، که صریحا از قیام جاری در ایران حمایت می‌کند.

این شوراء همچنین تعدادی افرادی محافظه‌کارتر را هم به هیئت مدیره خود افزوده است، مثل فرانسیس تاونزند، که مشاور در وزارت امنیت میهن آمریکا در زمان جورج بوش پسر بود. همین‌طور استوارت لیوی، معاون سابق وزارت خزانه‌داری در زمینه تروریسم و اطلاعات مالی که به اجرای مجموعه‌ای از تحریم‌ها علیه رژیم ایران کمک کرد. انتصاب این افرد احتمالا شورای آتلانتیک را در جهت دیگری خواهد برد که خلاف تلاش‌های دیرینهٔ اسلاوین برای تقویت رابطه آمریکا و رهبران جمهوری اسلامی است.

این‌ها نشان می‌دهد که اعتراضات سراسری در ایران برای حقوق زنان، شورای آتلانتیک را واداشته تا پس از مدت‌ها تلاش برای عادی‌سازی رابطه ایران و آمریکا، حالا در برنامه‌ریزی خود تجدیدنظر کند. پروژهٔ «آینده ایران» که اسلاوین آن را هدایت می‌کرد، کانون اصلی حمایت دولت اوباما از ایجاد رابطه با رژیم ایران بود، که در رسانه‌های آمریکا برای زمینه‌سازی توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ (موسوم به برجام) تبلیغات می‌کرد. اسلاوین همچنین به‌طور علنی با فعالانِ ضدرژیم دشمنی می‌کرد و سال ۲۰۱۷ به معترضان دموکراسی‌خواه در واشنگتن انگشتِ فاک نشان داده بود (عکس پایین).

انحلال برنامهٔ اسلاوین برای لابی‌گری برای رژیم ایران، مورد حمایت فعالان مخالف جمهوری اسلامی قرار گرفته است؛ فعالانی که معتقدند شورای آتلانتیک باید تغییر روش دهد.

اسلاوین یکی از بدترین مدافعان دیکتاتوری اسلامی ایران است. او و پروژه‌ای که در شورای آتلانتیک به راه انداخت، از کسانی پول گرفت که منافع تجاری در ایران دارند، و با بدترین مقامات رژیم ایران جلسه داشت و با آن‌ها لبخندزنان عکس یادگاری گرفت، و سیاست‌هایی را پیشنهاد داد که بقای رژیم را تضمین کرد.

اما با توجه به وقایع امروز ایران، گویا شورای آتلانتیک احساس کرد که ادامهٔ کار با او مایهٔ آبروریزی است.

شورای آتلانتیک در بیانیه خود گفته که این تصمیم ناشی از وقایع اخیر است، از جمله جنبش اجتماعی ایرانیان به هدایت زنان برای کسب آزادی و استقلال، احتمالِ تغییر رهبر ایران در آیندهٔ نزدیک، نقش فزاینده ایران در منطقه (از جمله حمایت نظامی‌اش از جنگ روسیه در اوکراین)، و شکستِ احتمالیِ توفق هسته‌ای.

اسلاوین شبانه‌روز تلاش می‌کرد تا برای رژیم تروریستی تهران ‌ــ‌ که مردم ایران را می‌کشد، و آن‌ها را سانسور و سرکوب می‌کند ‌ــ‌ در داخل آمریکا جلب حمایت کند.

او بهانه‌های رژیم ایران را تکرار می‌کرد و در نشست‌های مربوط به افرادی چون حسن روحانی (رئیس‌جمهور سابق) و ابراهیم رییسی رئیس‌جمهور فعلی، معروف به «قصاب تهران»، شرکت می‌کرد. شورای آتلانتیک شانس آورد که بالاخره رابطه خود را با یکی از حامیانِ پرکار قصاب تهران و رژیم اسلامی تهران قطع کرد.

البته شورای آتلانتیک گفته که رفتن اسلاوین از این اندیشکده و تعطیلی پروژهٔ او ربطی به مواضع سیاسی او نداشته است؛ و این‌که او نقش مهمی در کار این شوراء در زمینه ایران داشته است؛ و چون اسلاوین حالا به مرکز استیمسون رفته، شوراء می‌خواهد کار خود را در زمینه ایران گسترش دهد تا بازتابی از تغییرات مهم آتی در تهران و خاورمیانه باشد.

اسلاوین هم گفت که به ۱۲ سال کار در شورای آتلانتیک افتخار می‌کند و دنبال شغل تازه‌ای در مرکز استیمسون است. او ضمنا قبول ندارد که از دولت ایران حمایت کرده است، و رژیم ایران را به خاطر خشونتش محکوم می‌کند، و می‌گوید باز هم به کار برای ممانعت از دستیابی رژیم به سلاح هسته‌ای ادامه می‌دهد.

پروژهٔ اسلاوین برگزارکنندهٔ رویدادهایی بود که رابطه آمریکا و دولت ایران را تبلیغ می‌کرد؛ از معامله هسته‌ای آمریکا و ایران حمایت می‌کرد؛ و میزبان طرفداران رژیم ایران بود ‌ــ‌ از جمله تریتا پارسی، بنیان‌گذار نایاک، لابی جمهوری اسلامی که ترتیب ملاقات جواد ظریف وزیر خارجه ایران با اعضای کنگره آمریکا را داد.

فعالان حقوق بشر سال‌ها بود که می‌گفتند اسلاوین جنایات رژیم ایران را عادی‌سازی می‌کند. مثلا اسلاوین گفته بود که ایران در حال کاهش سخت‌گیری علیه زنان است، و این‌که حجاب در ایران اجباری نیست بلکه نمادین است و ایران امروز خیلی آزادتر از گذشته است. در حالی که اتفاقا معترضانِ ایرانی امروز علیه حجاب اجباری و برای آزادی تظاهرات می‌کنند.

اسلاوین دولت ترامپ را به خاطر کشتن قاسم سلیمانی به شدت محکوم کرد، و گفت که باعث تشدید تنش با ایران می‌شود. او همچنین با تصمیم دولت ترامپ برای قراردادن سپاه پاسداران در فهرست سازمان‌های تروریستی مخالفت کرد و گفت که تروریست خواندن کل دستگاه نظامی ایران اقدامی تحریک‌آمیز است، و می‌تواند منجر به انتقام‌گیری شود!

کتابستان

چار دختر زردشت

منیژه باختری

دموکراسی انجمنی

مهدی جامی

تاملاتی بر هیتلر

زِبستییان هفنر

دوسیه افغانستان

شاهزاده ترکی الفیصل آل سعود

نیم‌قرن مبارزه و سیاست

سمیه رامش