ادبیات، فلسفه، سیاست

بهداشت و روانشناسی

بهداشت روان امری شخصی نیست؛ مسئله‌ای سیاسی است

اولویت اصلی، تغییر در طرز فکر است، یعنی به‌طور مستقیم‌تری با سیاست‌های بهداشت روان برخورد شود. اگر به‌طور جدی بخواهیم از امراض روانی پیشگیری کنیم، باید بهداشت روان را از دید سیاسی نگاه کنیم …

چرا مردم به روح اعتقاد دارند؟

وجودِ شبح یا روحِ مردگان، با قوانین علوم طبیعیِ مدرن جور درنمی‌آید، و ظاهرا این پدیده نیازمند توضیحِ علمی است. چرا بسیاری از مردم به ارواح و اشباح اعتقاد دارند؟

زبان سیاست، زبان احساسات و هیجان است

ارسطو مدعی بود آدم‌ها مخلوقاتی منطقی هستند و درونِ یک مدینهٔ سیاسی می‌توانند شکوفا شوند. اما طبیعت انسان این‌گونه نیست و رویای سیاست‌گذاریِ منطقیْ دور از واقعیت است.

تامل دربارهٔ مرگ، برای رسیدن به زندگی شادتر

همه‌گیری کرونا به ما یادآوری کرد که مرگ همیشه به ما نزدیک است. اما به‌طور کلی مرگْ موضوعی ممنوعه بوده است و به ما یاد داده‌اند که از پرداختن به آن پرهیز کنیم. چرا؟

اوتوپیا: قدرتِ ژانر توطئه

سریال جدید اوتوپیا، محصول آمازون، توطئهٔ جمعیت‌زداییِ زمین ازطریقِ یک بیماریِ همه‌گیر را روایت می‌کند. این جدیدترین درامِ پارانویایی، آن‌قدر پیشگویانه است که آدم حس می‌کند مبادا زمانِ پخش آن هم خود بخشی از یک طرحِ توطئه باشد.

انسان، تنها موجودی که با خودکشی به‌دنبال فراموشی است

در یکی از مراحل تکاملی انسان حتما این واقعیت درک شده است که با مرگ جسم، آگاهی نیز می‌میرد. نظریه‌ای که می‌گوید، مرگ فراموشی ادراک است در اصل یک واقعیت پیچیده‌ای‌ست که فقط می‌توان با قیاس کردن به آن دست یافت، نه مشاهده.

جادوی لمس‌کردن

حسِ لامسه، اذهان و ابدانِ ما را به جهانِ اجتماعیِ اطراف‌مان پیوند می‌دهد. اگر لمس‌کردنْ به امر ممنوعه بدل شود، چه بر سرمان خواهد آمد؟

فواید نوستالژی و نحوهٔ بهره‌بردن از آن

نوستالژیْ حسِ محبوبیت، امنیت، و ارتباط با دیگران ایجاد می‌کند و می‌تواند الهام‌بخش و مایهٔ خوش‌بینی به آینده باشد، چون به ما کمک می‌کند چیزهای خوبی را دربارهٔ خودمان و دیگران به یاد آوریم.

پانزده کاری که به خاطر انجام ندادنش در بستر مرگ حسرت خواهیم خورد

آیا می‌دانید غم انگیزترین چیز در زندگی چیست؟ شاید فکر کنید که پیر شدن یا فرارسیدن مرگ ما باشد. اما نه. آن چیز اندوهی است که در پایان زندگی تجربه می‌کنیم، زمانی که در بستر مرگ دراز کشیده‌ایم و حسرت می‌خوریم که کاش طور دیگری زندگی می‌کردیم.

ایمان برای امید؛ نقدی بر اندیشهٔ کی‌یرکگارد

از منظرِ کی‌یرکگارد، ایمان به خدا صرفا روشی عمل‌گرایانه برای حفظ امید در مواجهه با شکست است. منظور او از ایمان، باور به ملکوت یا موجوداتِ ماوراءالطبیعی نیست؛ فقط پذیرش این ایده است که هر چیزی ممکن است ‌ــ‌ حتی شادکامی در این دنیا بعد از شکست کامل.

مروری بر تاریخچهٔ ملالت

علم روان‌شناسیْ وجههٔ بسیار روشن‌تری از ملالت را آشکار کرده است. محققان دریافته‌اند که ملالتْ آدم را تشویق می‌کند به دنبال معنای زندگی برود، او را وادار به کاوشگری می‌کند، و به نوجویی سوق می‌دهد.