ادبیات، فلسفه، سیاست

502404740

چالش ده ساله فیس بوک: چگونه نیاز ما به مشارکت از بی‌اعتمادی‌مان به شبکه‌های اجتماعی پیشی می‌گیرد

آنا ایزابل دومینگوس کانهوتو | پژوهشگر بازاریابی، دانشگاه برونل لندن

زمانی که چالش ده ساله فیسبوک شروع شد،‌ مردم با عجله و اشتیاق تصاویر پروفایل خودشان از سال 2009 را در کنار تصویر دیگری از سال 2019 منتشر کردند. اما آیا فیسبوک پشت شایع شدن هشتگ ده‌سالگی قرار داشت؟

زمانی که چالش ده ساله شروع به پخش شدن در رسانه‌های اجتماعی کرد، مردم با عجله و اشتیاق تصاویر پروفایل خودشان از سال ۲۰۰۹ را در کنار تصویر دیگری از سال ۲۰۱۹ منتشر کردند تا میزان تغییر کردن ( یا نکردن‌شان) در این مدت را نشان دهند. تخمین زده می‌شود که بیش از ۵.۲ میلیون کاربر رسانه‌های اجتماعی در این چالش شرکت کردند.

این چالش در انتهای ماه ژانویه ۲۰۱۹ از فیس بوک آغاز شد و زمان زیادی طول نکشید که متخصصانی نظیر نویسنده مجله تکنولوژی، کیت اُنئیل، اذعان کردند که این ترند می‌تواند عواقب مضری داشته باشد. خصوصا، با منتشر کردن عکسهای اکنون و آن زمان، با هشتگ چالش ده ساله کاربران رسانه‌های اجتماعی احتمالا به نرم افزارهای تشخیص چهره کمک می‌کردند که تغییرات مرتبط با سن را تشخیص داده و یا پیش‌بینی کنند.

فیس بوک تکذیب کرده است که در پس این ترند ویروسی قرار دارد و یا چیزی از آن بهره می‌برد. شرکت فیس بوک بیان کرده است که در اکثر موارد، عکس‌های استفاده شده، بر روی فیس بوک در دسترس بوده‌اند.

همانگونه که کیت اُنیل (توییت زیر) و دیگر متخصصان متذکر شده‌اند، این ایده راهی سریع برای یافتن و منطبق کردن تصاویر پروفایل یک شخص را با فاصله زمانی دقیقا ده سال فراهم می‌کند. و با توجه به دنبال شدن اندک فیس بوک، جای تعجب نیست که این شرکت مشارکتش را تکذیب کند.

گزارش سال ۲۰۱۹ تحقیقات یک نهاد سنجش اعتماد به نام ایدلمن، نشان می‌دهد که بسیاری از مردم، مخصوصا در اروپا و آمریکای شمالی، به رسانه‌های اجتماعی اعتماد ندارند. در حقیقت، در سراسر جهان، بسیاری از مردم به موسسات به طور کلی، نه تنها موارد چندرسانه‌ای (شامل شبکه‌های اجتماعی) بلکه دولت ها، موسسات غیر دولتی و تجارت‌ها، اعتماد ندارند.

اعتماد گرفته شده

اعتماد نکردن به یک موسسه، مانند رسانه‌های اجتماعی بدین معناست که ما دیگر به آن اطمینان نداریم که به ما حقیقت را بگوید، مراقب ما باشد و یا به درستی کار کند. بنابراین اگر ما به صورت کلی به رسانه‌های اجتماعی اعتماد نداشته باشیم و به صورت خاص به فیس بوک بسیار بدگمان باشیم، چرا بیش از ۵.۲ میلیون نفر از مردم به چالش ده ساله پیوستند؟

هلن کندی، پروفسور جامعه دیجیتال در دانشگاه شفیلد، به طور کلی بیان می‌کند که عموم مردم متوجه نمی‌شوند که چگونه سیستم‌ها و الگوریتم‌های جمع‌آوری داده کار می‌کنند و به تحقیقاتی ارجاع می‌دهد که نشان می‌دهد بسیاری از مردم از گستردگی داده هایی که به اشتراک گذاشته می‌شود و برای مقاصد جمع‌آوری داده، فرای مقصود اولیه استفاده می‌شود، ناآگاه هستند.

مردم همچنین در مورد آنچه «داده‌های شخصی» تعریف می‌شود، سردرگم هستند و توجه چندانی به نقش الگوریتم‌ها در تعیین انتخاب‌های زندگیشان ندارند. این بدین معناست که این مشکل می‌تواند حل شود اگر حداقل، کاربران رسانه‌های اجتماعی در مورد این مسائل آموزش بیشتری می‌دیدند.

مردم در مورد آنچه «داده‌های شخصی» تعریف می‌شود، سردرگم هستند و توجه چندانی به نقش الگوریتم‌ها در تعیین انتخاب‌های زندگیشان ندارند.

تحقیقات نشان می‌دهد که افزایش آگاهی کاربران رسانه‌های اجتماعی درباره سیستم‌های جمع‌آوری داده مهاجم و عواقب تصمیم گیری الگوریتمی در زندگی روزمره، ممکن است کافی نباشد. به عنوان مثال، تحقیقاتی در سال ۲۰۱۸ توسط آکادمی‌های برنادت کاملیتنر، وینسنت میشل، اندرو استیفن و آردی کلاه نشان داد که کاربران نرم‌افزارهای موبایل همچنان نرم‌افزاری که به لیست مخاطبین‌شان (اسامی، آدرس‌ها، شماره تماس‌ها و غیره) دسترسی پیدا می‌کند را نصب می‌کنند، حتی بعد از آن که این کاربران واضحا آگاه شده‌اند که با انجام این کار، آن‌ها اطلاعات شخصی مخاطبین‌شان را بدون موافقت‌شان به اشتراک می‌گذارند و به امنیت آن‌ها تجاوز می‌کنند.

به صورت مشابه، مطالعات دیگری نشان می‌دهد که بسیاری والدین، تصویری از فرزند شخص دیگری را در رسانه‌های اجتماعی بدون کسب اجازه از والدین‌شان بارگذاری کرده اند، اگرچه آن‌ها خودشان از دیگران انتظار دارند که قبل از به اشتراک گذاشتن تصویری از فرزندشان از آن‌ها اجازه بگیرند.

آیا به شبکه‌های اجتماعی اعتماد دارید؟

چرا مردم از فیس بوک استفاده می‌کنند

برای فهمیدن روحیه سهل انگاری و رفتار کاربران رسانه‌های اجتماعی، شاید مفید باشد که به دلایل استفاده مردم از فیس بوک بازگردیم. همانگونه که در رابطه با سایر رسانه ها، مانند تلویزیون و اخبار، اثبات شده، چگونگی اشتغال به یک رسانه به واسطه نیازی که باعث استفاده از آن رسانه است شکل می‌گیرد. شما ممکن است به یک سایت دسترسی پیدا کنید تا اطلاعات خاصی را بیابید (استفاده ابزاری) یا ممکن است یک سایت را برای مقاصد سرگرمی جستجو کنید یا محتوایی را ببینید تنها به این دلیل که توسط شخصی که به او اعتماد دارید، به شما ارائه شده است.

بسیاری از مردم می‎گویند که به رسانه‌های اجتماعی اعتماد ندارند، اما هنگام اسفتاده از آن به سادگی فراموش می‌کنیم که یک کمپانی اطلاعات شخصی ما را جمع‌آوری می‌کند و از آن با روش‌هایی پرسش‌برانگیز پول درمی‌آورد.

بسیاری می‌گویند که استفاده آن‌ها از فیس بوک بیشتر با انگیزه نیاز مردم به مشارکت در گروه‌های فامیلی، گروه‌های اجتماعی و مانند آن است. کاربران همچنین معمولا به خاطر نیاز به ارائه تصویری مثبت از خود، از شبکه‌های اجتماعی استفاده می‌کنند. این عوامل نه تنها ما را به استفاده از رسانه‌های اجتماعی رهنمون می‌کند بلکه زمینه ملحق شدن به ایده‌هایی نظیر چالش ده ساله را نیز در ما ایجاد می‌نماید. به طور خاص، با ملحق شدن به دوستانمان در شرکت کردن در مواردی نظیر این، ما تعلقات اجتماعی‌مان را قوی‌تر می‌کنیم، تصویر بهتری از خودمان به نمایش می‌گذاریم و خودپرستی‎مان را تغذیه می‌نماییم؛ و همزمان، به چالش ده ساله کمک می‌کنیم که سریع‌تر وگسترده‌تر پخش شود.

بنابراین مشکل اینجاست: بسیاری از مردم می‎گویند که به رسانه‌های اجتماعی اعتماد ندارند، اما زمانی که از این ابزار استفاده می‌کنیم به آسانی فراموش می‌کنیم این شبکه‌ها و کمپانی‌های پس آن‌ها داده‌های ما را جمع‌آوری و از آن با روش‌هایی وحشیانه و پرسش برانگیز درآمدزایی می‌کنند. در عوض، ما بر روی جنبه اجتماعی تمرکز می‌کنیم؛ دوستان، آشنایان و گروه‌هایی که به آن‌ها اعتماد داریم و به دنبال مقبولیت از طرف آن‌ها هستیم. اما اگر جدا از تمام افرادی که پست شما را لایک می‌کنند، نگاه کنید، ممکن است برای لحظه‌ای ذهن‌های محاسبه گری را ببینید که برایشان اهمیتی ندارد که چگونه به نظر می‌آیید، جز این که آن جزییات شما را به خورد الگوریتمی بدهند که از آن پول می‌سازد.

ـــــــــــــــ
منبع: The Coversatoin

 

کتابستان

چار دختر زردشت

منیژه باختری

دموکراسی انجمنی

مهدی جامی

تاملاتی بر هیتلر

زِبستییان هفنر

دوسیه افغانستان

شاهزاده ترکی الفیصل آل سعود

نیم‌قرن مبارزه و سیاست

سمیه رامش