ادبیات، فلسفه، سیاست

Marian Keyes

ماریان کیز را از کجا شروع کنیم

ایمی جونز

ماریان کیز یکی از موفق‌ترین مولفان ایرلندی تمام ادوار و از ملکه‌های ادبیات داستانیِ معاصر است. اگر می‌خواهید بدانید که آثار او را از کجا شروع کنید، خواندن این راهنمای مطالعه را به شما توصیه می‌کنیم…

ماریان کیز یکی از موفق‌ترین مولفان ایرلندی تمام ادوار و از ملکه‌های ادبیات داستانیِ معاصر است. او چهارده رمان، سه مجموعه‌آثار ژورنالیستی، و همین‌طور یک کتاب آشپزی نوشته، و دو بار جایزه کتاب ایرلند را برده است. رمان‌های او بیش از ۳۵ میلیون نسخه در دنیا فروش رفته و به ۳۳ زبان ترجمه شده‌اند.

تقریبا همهٔ کتاب‌های او دربارهٔ آدم‌هایی‌ست که دوستی‌شان برای‌تان مهم است: کسانی که تجاربی باورنکردنی را پشت سر می‌گذارند و با همهٔ خوب و بدشان، باید آن‌ها را تشویق و حمایت کنید. اما رمان‌های او به موضوعات جدی‌تر هم می‌پردازد. ترک اعتیاد، مرگ همسر، زندگی با افسردگیِ فلج‌کننده و امثال این‌ها را کیز بارها در آثارش زیر قلم برده است.

قدرت و صمیمیت قلمِ کیز، او را به یکی از محبوب‌ترین و پرفروش‌ترین مولفان امروز دنیا بدل کرده است. اگر می‌خواهید بدانید مطالعهٔ آثار او را از کجا شروع کنید، خواندن این راهنمای مطالعه را به شما توصیه می‌کنیم.
‌‌

تعطیلاتِ راشل (۱۹۹۷)

این جزو کارهای کلاسیکِ کیز است که مسائل سنگین و فریبنده را با طنزی قوی بیان می‌کند. راشل والش سبک زندگی خوش‌گذرانه و ظاهرا ایده‌‌الی دارد؛ ولی وقتی خواهرش او را به مرکز ترک اعتیاد می‌فرستد در حالی که خودش خیال می‌کند به تعطیلات می‌رود، تازه می‌فهمیم مسائل عمیق‌تری در جریان است.

کیز تجربهٔ خود در اعتیاد و ترک‌کردنِ الکل را برای نوشتن این رمانِ محبوب استفاده کرد. حس انسانیْ مشخصهٔ قلمِ اوست و در این کار به‌خوبی تزریق شده است.
‌‌

دوباره، راشل (۲۰۲۲)

بعد از خواندنِ «تعطیلات راشل»، آدم انگار دلش می‌خواهد از سرنوشت راشل سر در بیاورد. خیلی از خواننده‌های کتابْ ۲۵ سال منتظر بودند تا ببینند بر سر قهرمانِ آشوب‌زده و دوست‌داشتنی‌شان چه خواهد آمد. برای همین، خبرِ انتشارِ «دوباره، راشل» مثل توپ صدا کرد.

اما چه چیزی انتظارِ الکلیِ سابق را می‌کشد؟ یک زندگیِ با سر و سامان، ازدواج موفق، و شغل خوب. ولی همهٔ این‌ها با بازگشتِ لوک به خطر می‌افتد: همان مردی که قبلا راشل را به قعر مشکلات فرستاده بود. کیز این‌جا با یک دنبالهٔ محشر برمی‌گردد.
‌‌

سوشی برای تازه‌کارها (۲۰۰۰)

این یکی چیزی کاملا متفاوت است. لیزا ادیتور مجله‌ای در لندن است که به او می‌گویند به دوبلین برود و یک مجلهٔ جدید ویژهٔ زنان راه‌اندازی کند. زندگی او زیر و رو می‌شود.

این کتابْ ماجراهای لیزا، یک نویسندهٔ روانی به اسم اشلینگ و دوستش، و یک مادر خانه‌نشین به اسم کلودا را در ماه‌های منتهی به شروعِ کارِ مجله دنبال می‌کند و هر کدام‌شان سعی می‌کنند بفهمند زندگی‌های ظاهرا عالی‌شان چه چیزی کم دارد.

سهم بزرگی از طنزِ رمان‌های کیز، در شخصیت‌های هنجارشکن وجود دارد، ولی مهارت کیز این است که حتی وقتی آن‌ها را مسخره می‌کنید، شما را وادار به همدلی با آن‌ها می‌کند؛ و این کتاب نمونهٔ کامل این مهارتِ اوست.

ازدواج لوسی سالیوان (۱۹۹۶)

بعد از چند کتاب که ماجرای‌شان در ایرلند رخ می‌دهد، نوبت به توقف کوتاهی در لندن می‌رسد. لوسی سالیوان همراه دوستانش پیش یک فالگیر می‌رود، و فالگیر به او می‌گوید که قرار است ازدواج کند. لوسی ابتدا باور نمی‌کند، ولی پیش‌گویی‌های فالگیر در مورد دوستانِ او یکی پس از دیگری به واقعیت می‌رسد؛ برای همین، لوسی قضیه را جدی می‌گیرد و سعی می‌کند شوهر ایده‌ال خود را پیدا کند: کلی قرار عشقی، کلی افتضاح، فهرست بلندی از شوهرانِ احتمالی … و داستانی گیرا.

خودِ کیز این رمان را یکی از کارهای محبوبش معرفی می‌کند و می‌گوید: «می‌خواستم دربارهٔ دختری مجرد بنویسم که مدام با آدم‌های احمق بیرون می‌رود، چون این زندگی‌ای بود که خودم داشتم». چیزی که برای خیلی از ماها آشناست.
‌‌

مرد جذاب (۲۰۰۸)

تمام کتاب‌های کیز تاثیرگذارند ولی «مرد جذاب» با نگاهی تند به موضوعاتِ داغی می‌پردازد که امروز کماکان در رسانه‌ها محل بحث است. این داستانِ سیاست‌مداری قدرتمند و زنانی‌ست که او از آن‌ها سوءاستفاده کرده است.

نگاهِ بی‌پرده و متهورانهٔ او به موضوع خشونت خانگی، گاهی خارج از تحمل است، ولی کتاب با چنان عطوفتی نوشته شده که جایگاه خاصی به آن می‌بخشد. و خوانندگانِ کتاب هم با این موافق بودند، چون با رأیِ خوانندگانِ ایرلندی بود که این کتاب در سال ۲۰۰۹ برندهٔ جایزهٔ کتاب ایرلند در بخش «داستان مردمی» شد.
‌‌

زیر لحاف (۲۰۰۱)

وقتی رمان‌های کیز را مزه کردید، احتمالا کنجکاو خواهید شد که زنِ پشتِ این داستان‌های معرکه را بیشتر بشناسید، و خواندنِ مجموعه‌آثار ژورنالیستیِ او جای خوبی برای آشنایی با اوست. برای همین بهتر است از «زیر لحاف» شروع کنید.

۲۵۰ هزار دنبال‌کنندهٔ او در توئیتر تصادفی نیست. کیز نویسنده‌ای جذاب و تاثیرگذار است، چه وقتی دربارهٔ فمینیسم می‌نویسد، چه وقتی از موضوعات سادهٔ روزمره که «زیر لحاف» دقیقا به همین چیزها می‌پردازد.

این اثری طنز و گزنده است و وقتی نیاز دارید مدتی از واقعیات فاصله بگیرید، چیز معرکه‌ای برای خواندن است.
‌‌

مرخصی (۲۰۱۷)

اگر به زندگیِ شخصیِ کیز علاقمند باشید، شاید بد نباشد رمانِ «مرخصی» را هم بخوانید که داستانی تفکربرانگیز دربارهٔ رابطهٔ بلندمدت است.

ایمی و هیو زن و شوهرند، و چهل‌ و اندی سال سن دارند. هیو می‌گوید شش ماه مرخصی از ازدواج می‌خواهد تا بتواند به جنوب‌شرق آسیا سفر کند و احتمالا با زنی دیگر بخوابد. بنیادِ زندگیِ ایمی تماما به لرزه می‌افتد و بقیهٔ رمانْ بحرانی را که او به آن دچار می‌شود دنبال می‌کند.

خیلی از کتاب‌های کیز دربارهٔ زنان جوان و زندگی آن‌هاست، چون خود او موقعیت آن‌ها را تجربه کرده بود. ولی «مرخصی» گویی رمانی‌ست که همراهِ او در حال رشدکردن و بزرگ‌ترشدن است.

کتابستان

چار دختر زردشت

منیژه باختری

دموکراسی انجمنی

مهدی جامی

تاملاتی بر هیتلر

زِبستییان هفنر

دوسیه افغانستان

شاهزاده ترکی الفیصل آل سعود

نیم‌قرن مبارزه و سیاست

سمیه رامش